Klice i klijanje

Objavljeno: 02/07/2013

Zašto su klice zdrave?

Klice su prave male vitaminske bombe. Sadrže sve vitamine i minerale koje će sadržati  ista biljka kad poraste, ali u daleko većoj količini. Prema nekim izvorima, nivo vitamina C, E, A, gvožđa, kalcijuma, kalijuma u klicama je i do 15x veći nego u odrasloj biljci.

Alfa alfa klice (proces cedjenja)

Alfa alfa klice (proces cedjenja)

Klice su mnogo lakše za varenje nego zrno koje nije proklijalo, zato što seme u fazi klijanja sadrži visok nivo enzima koji pomažu varenje. Klice su fantastičan izvor vitamina tokom zimskog perioda, kada svežeg voća i povrća ima veoma malo. Klice i izdanci su veoma jeftin izvor vitamina i minerala za celu porodicu. Primera radi, 100g alfa alfa semenki košta 70-100 dinara, ova količina je dovoljna za klijanje u periodu od nekoliko meseci za tročlanu porodicu. Ako želite da kupite gotove klice ili izdanke, možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane po daleko višoj ceni (npr. oko 200 din/100g alfa-alfa klica, koje mogu da traju 5-7 dana).

Semenka suncokreta sadrži sve potrebne hranljive materije da iz nje izraste biljka visine 1,5m.  Zrno pšenice uveća nivo vitamina B za 300% posle samo 2 dana klijanja, a nivo vitamina B2 skoči sa 13mg na 54 mg. Uopšteno posmatrano, u procesu klijanja semena, nivo B vitamina se poveća 300-1400% u zavisnosti od vrste semena. Enzima odgovorni za rast biljaka ima u velikim količinama u klicama i izdancima, oni takodje pomažu proces varenja. Klice su izuzetan izvor proteina, budući da su proteini neophodni za rast i razvoj svih ćelija u biljkama. ( npr. slačica sadrži oko 30% proteina) Količina minerala se takodje uvećava tokom klijanja. Nivo kalijuma u alfa alfa klicama je 870mg/100g, količina kalcijuma 210 mg.

Klice slačice

Klice slačice

Oprema

Uzgajanje klica je onoliko jednostavno koliko vi to želite.

Najjednostavnije uzgajanje klica i izdanaka je u tegli. Nešto profesionalnija mogućnost je u tzv. uzgajalištima napravljenim posebno u svrhu klijanja (okrugle ili četvrtaste posude sa rešetkama na dnu kroz koje otiče višak vode. Posude se mogu staviti jedna na drugu za mogućnost klijanja više semena istovremeno.). Treća mogućnost su velika uzgajališta sa posebnim sistemom grejanja, regulacije suvoće vazduha, navodnjavanja, za profesionalne svrhe.

Tegla!

Potrebno vam je:

 • 1 obična tegla zapremine oko 1000ml
 • 1 kuhinjska gumica
 • 1 gaza ili platnena maramica
 • dobra volja 🙂

Semena prethodno oprati. Ukoliko želite da klijate veća semena, potrebno je da ih ostavite u vodi preko noći da pokrenete proces klijanja i oslabite tvrdu opnu semena kroz koju će klica izbiti (npr. sočivo, mungo i azuki pasulj, cvekla, suncokret, bundeva i sl.).Ukoliko klijate sitnija semena ili semena koja lako trunu ili su podložna buđanju (heljda, pšenica, slačica, brokoli), prethodno namakanje nije potrebno (sitnija semena koja ne zahtevaju namakanje: alfa alfa, dajkon rotkva, kres salata). Generalno, možete sva semena prethodno potapati, to nije pogrešno. Ako želite da ubrzate proces, manje semenke možete samo isprati kao što je ispod objašnjeno.

Semena perete tako sto šačicu semena ubacite u teglu. Sipate vodu u teglu. Teglu zatvorite gazom ili platnenom maramicom i vežete kuhinjskom gumicom. Potom ispirate tako što teglu ostavite u sudoperi, nagnutu u stranu (kao na slici gore), tako da višak vode iscuri, a da semena ostanu u tegli. Želite da imate uvek navlažena semena, a ne potopljena u vodu. Vlaga podstiče klijanje, a ako su potopljena u vodi velika je mogućnost da će istrunuti pre nego što isklijaju. Dva puta dnevno, ujutru i uveče, semena operete i okrenete teglu da iscuri višak vode. U narednih 2-5 dana, u zavisnosti od semena, videćete prve klice. Ako pustite klice da porastu i olistaju, dobićete izdanke.

klice mungo pasulja i suncokreta 2

Svetlost i temperatura

Tokom prva 2-3 dana dok ne krenu prve klice, potrebno je držati semenje na mračnijem mestu (asocijacija je zemlja u kojoj seme inače klija). Kada isklija, možete teglu prebaciti na prozor ili svetlije mesto (kao što i biljka raste prema suncu). Na ovaj način će klice ubrzo dobiti lepe zelene listiće i postaće izdanci bogati hlorofilom. Sada su vaše klice spremne za upotrebu. I klice i izdanci su jednako zdravi i odličan su dodatak ishrani. Neko više voli klice koje jos nisu olistale, tada je ukus manje intenzivan.

Proces klijanja se odvija na sobnoj temperaturi. Kada dobijete željenu veličinu klijanog semena, odložite ga u frižider (hladna temperatura usporava rast i čuva hranljive materije). Vaše klice i izdanke ćete zalivati na isti način i dalje: ispiranjem ujutru i uveče (kada višak vode iscuri, možete ih vratiti u frižider). U frižideru, klice mogu da traju i do 7 dana. U zavisnosti od temperature u sobi/kuhinji, nekada mogu da stoje i napolju 5-7 dana nakon što isklijaju. Nakon toga počinju da venu ili su preteške i padaju, jer im je potrebno zemljište da ih drži.

Klice heljde

Klice heljde

Koja semena su dobra za klijanje?

Ukoliko imate mogućnost da kupite organsko seme, ono je najbolji izbor za klijanje. Alternativno, kupite netretirano seme (seme koje nije prskano pesticidima i hemikalijama koje sprečavaju buđanje, kvarenje i sl.).

Prvo semenje koje smo klijali

Alfa alfa semenke su najpreporučljivije za početak vaše karijere klijanja. Veoma brzo klijaju. Možete, a ne morate da ih potapate preko noći. Ne buđaju. Lako prežive ako zaboravite da ih zalijete. Neutralnog su ukusa. Za prvo klijanje vam preporučujem da uzmete količinu semena koja će biti dovoljna da prekrije dno tegle. Kada završite proces klijanja i vidite koju količinu klica na ovaj način dobijate, možete povećati ili smanjiti količinu semena prema sopstvenim potrebama.

Druge činjenice vezane za klice

Klice dajkon rotkve

Klice dajkon rotkve

Nedavna istraživanja pokazuju da enzimi brokolija sadrže veliku količinu supstance (sulforaphane) koja se bori protiv kancerogenih ćelija. Količina ovih enzima 10-100x veća u klicama brokolija, nego u odrasloj biljci. Evo još nekih semena koja sadrže visok nivo ove supstance: rukola, karfiol, kineski kupus, blitva, dajkon rotkva, kelj, keleraba, slačica, rotkvica,repa, kres salata, prokelj.

Kako koristimo klice?

Posute po salati, u sendviču, u hladnim supama, u zelenom kašastom soku, samostalno ili na bilo koji drugi način koji vam prija. Mi volimo da ih pospemo čak i po voćnoj salati. Ukoliko imate kvalitetan sokovnik koji radi po principu hladnog cedjenja i veliku količinu klica, možete od njih praviti sok. Mogućnosti su nebrojene, ostavljene vašoj mašti i kreativnosti.

Klice, kao izuzetan izvor proteina, vitamina i minerala možete davati i vašoj bebi. Više o tome kada smo koje klice uvodili u bebin jelovnik pogledajte ovde.

Podaci o nekim semenima koja rado klijamo:

tabela klice

Facebook Comments

15 Komentara na Klice i klijanje

 1. […] Ko ima svoju baštu, pravi je srećnik. Ukoliko nemate svoju baštu, pokušajte kod proizvođača voća i povrća. Na zapadu postoji mogućnost da odete u sezoni berbe u voćnjak ili povrtnjak i da berete zajedno sa radnicima. Sve što uberete platite po znatno nižoj ceni, jer nema troškova plaćanja radnika i transporta. Ukoliko u vašoj okolini nema organskih proizvođača, ili nemate mogućnost da odete da berete sveže, uzgajanje klica i izdanaka u vašoj kuhinji je najbliže direktnom branju voća i povrća. Ovo su prave male vitaminske bombe, koje sadrže sve vitamine i minerale koje će sadržati i biljka kada poraste. A najvažnije, sadrži ih i dalje u momentu konzumacije. Više o klicama i klijanju pročitajte ovde. […]

 2. Bilja says:

  Gde mogu da se kupe organska semena koja se koriste za klijanje?

  • Vesela porodica says:

   Mozete ih kupiti u zdravoj hrani, supermarketima ili specijalizovanim radnjama koje prodaju organsku hranu. U Novom Sadu alfa alfa klice uzmimam u radnji Moj Salas, a ostale u Univeru (organska semena od proizvodjaca BEyond: socivo, azuki i mungo pasulj, suncokret, kinoa i sva ostala semena koja imaju.) Isti asortiman naci cete i u Bio spajzu u Bg (imaju i online prodaju) ili bolje opremljenim zdravim hranama.
   Neka semena kupujemo i u inostranstvu kad otputujemo u tzv. BIO radnjama.
   Srecno.

   • Vera says:

    Da li neko zna gde mogu da kupim klice ili semenke organskog brokolija?
    Hvala unapred,

    Vera, Beograd

    • Vesela porodica says:

     Klice brokolija mozete kupiti u objektima Univerexporta, medju organskim povrcem.. Cena je oko 250 din.. Mogu ce da ih ima i u bolje opremljenim zdravim hranama. Semenke za klijanje brokolija sam kupovala u inostranstvu, ali su vrlo delikatne i lako budjaju..

 3. […] niste do sada probali da klijate klice, možda je sada pravo vreme, stiže zima i nemamo veliki izbor voća i povrća, a klice su prave […]

 4. Aneta says:

  Draga porodico, interesuje me dali posle klijanja je potrebno kuvati sjemena, primera radi heljdu, jecam za dete od godinu dana. Pozdrav i hvala na divnim savjetima

  • Vesela porodica says:

   Draga Aneta,

   Zitarice posle klijanja nije potrebno kuvati. Poenta je u ocuvanju svih vitamina i minerala koji se oslobadjaju tokom procesa klijanja. Mi smo klijali najcesce bezglutenske zitarice, vise o tome mozete pogledati u odeljku sa Receptima za bebe 6+

   Glutenske zitarice nisam klijala, osim za uzgoj psenicne i jecmene trave. Konkretno psenica jako lako budja, pa je potrebno da se prethodno tretira rastvorom vodonik peroksida, radi uklanjanja gljivica koje cesto sadrzi i koje dovode do budjanja. Za jecam nemam informaciju da lako budja, ali ga nisam klijala, te ne mogu vise reci o njemu.
   U knjizi Urs Hochstrassera, Zdrava djecja prehrana (ziva hrana), se pominju proklijale glutenske zitarice (kao primer se navodi psenica i raz) kao dobra hrana za malisane, pa verujem da je i jecam u toj kategoriji.

   Veliki pozdrav,
   Sanja

   Srdacan pozdrav,
   Sanja

   • Aneta says:

    Najljepse vam hvala

   • Aneta says:

    Samo jos jedno pitanje,koliko vremena treba da stoji psenica u hidrogenu?

    • Vesela porodica says:

     Draga Aneta,

     Savetujem da proverite sa Biljanom Grba na Facebooku, za ovu informaciju. Ja sam je cula kod nje na radionici, pre 6 godina. Cini mi se da se samo poprska i ostavi kratko i potom ispere, ali ne bih garantovala, jer nismo klijali psenicu, pa najbolje da sa njom proverite, jer je informacija od nje dosla do mene 🙂

     Srdacan pozdrav,
     Sanja

 5. Marija says:

  Poštovani, zanima me gde bih mogla dobiti više informacija na temu velika uzgajališta sa posebnim sistemom grejanja, regulacije suvoće vazduha, navodnjavanja, za profesionalne svrhe. Naravno, mislim na uzgajanje klica.
  Hvala, pozdrav, Marija

  • Vesela porodica says:

   Draga Marija,

   Nisam sigurna gde se može nabaviti pribor za profesionalni uzgoj klica.

 6. Milica Ristić says:

  Poštovani,
  zanima me gde se kod nas mogu kupiti posude za klijanje za kućnu upotrebu?

  Unapred hvala

  • Vesela porodica says:

   Kod nas ih nisam videla u prodaji, mozete koristiti obicnu teglu sa gazom odgore, pogledajte sliku sa pocetka posta. Ja sam posude za klijanje kupovala u Sloveniji u prodavnicama Bio hrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.