Vitamin K2

Vitamin K2 (jedan od 3 vitamina na koje treba obratiti paznju sirovoj i standardnoj veganskoj ishrani)

Čemu služi vitamin K2?

 • Vitamin K2 pomaže stvaranje jakih kostiju i održava ih zdravim
 • Čuva naše zube i bori se protiv karijesa
 • Važan je za pravilan rad reproduktivnih organa
 • Jača vaskularni sistem
 • Bori se protiv starenja
 • Jača sposobnost pamćenja
 • Čuva vaše srce i kožu
 • Pomaže apsorpciju kalcijuma iz krvotoka u kosti
 • Jača imuni sistem
 • Sprečava kalcifikaciju i sl.

Vitamin K2 se rastvara u mastima, što znači da koristi masti koje unosimo ishranom za efikasnu apsorpciju.  Osobe koje najčešće imaju problema sa nedostatkom vitamina K2 su osobe sa restriktivnom ishranom ili odredjenim vrstama oboljenja creva i želuca ili jetre (što sprečava stvaranje zaliha vitamina)

Korišćenje jakih antibiotika, lekova protiv holesterola, aspirin može dovesti do blokiranja apsorpcije vitamina K2.

Šta je najbolji izvor vitamina K2?

Jedan od najboljih ako ne i jedini biljni izvor vitamina K2 je japanski nato (eng. natto). Nato je vrsta hrane koja se pravi od fermentisanog seme soje. Bogato je bakterijom bacillus subtilus koja je istovremeno i probiotik. Fermentisana hrana poput natoa je uvek bogata vitaminom K. U tamnom lišću povrća ćete naći vitamin K1, a u fermentisanoj hraniK2.

U vegetarijanskoj ishrani žumance je veoma bogato vitaminom K2.

Fermentisani mlečni proizvodi su dobar izvor K2 vitamina

Većina sireva je bogata vitaminom K2, medjutim kiselo mleko je najbogatije ovim vitaminom. Iako nije toliko bogato kao nato, većini ljudi je ukus kiselog mleka blizi nego ukus japanskog nato. Najbolje je sirovo kiselo mleko pravljeno od krava koje pasu na livadi.

Ipak ako ga uporedimo sa natoom, kiselo mleko ima 27x manje vitamina K2.

Vitamin K2 je neophodan za prenos kalcijuma iz krvotoka  u kosti.

 

Zašto je važna sinergija vitamina K2 i D3

Veza vitamina D i vitamina K2 je ogromna. Jedan bez drugog ne mogu da funkcionišu. Ono na šta raw food mama Shazzie skreće pažnju u svojoj knjizi Evie’s kitchen, je činjenica da u biljnoj hrani vitamina K2 nema (izuzev natto, fermentisanog proizvoda od soje, kog nema svuda da se kupi). On iz tog razloga uzima za sebe i svoje dete suplemente ovog vitamina. Kako nismo skloni suplementima, naša porodica se odlučila da ostane u vegetarijanskim vodama, jer iz nekoliko vegetarijanskih proizvoda možemo dobiti kvalitetan K2.

Vitamin K2 je neophodan za aktiviranje vitamina A i vitamina D. Bez njega, A i D ne mogu da se pokrenu. A bez D ne moze da se apsorbuje kalcijum. I to je jedan začarani krug. Zato je vrlo značajno da imajući u vidu ishranu svakog od nas, budemo potkovani znanjem i unosimo na adekvatan način vitamine kako tokom trudnoće i dojenja (za majke), tako i kasnije za dete kad počne da dobija čvrstu hranu. Što je viši unos vitamina K2, bolja je apsorpcija D vitamina u organizmu, a sa druge strane K2 stiti organizam od trovanja D vitaminom (prevelikog unosa).  Vitamin K2 utiče na jačanje i gustinu kostiju. Vitamin D3 u korelaciji sa vitaminom K2  pomaže apsorpciju kalcijuma u kosti.

VEGETARIJANSKI IZVORI K2: Vitamin K2 se nalazi u jajetu, rozikastim buterima od organskog mleka (u industrijskom mleku ga nema, jer on nastaje u procesu varenja, od trave koju krava/koza pojede; ima ga u nekim sirevima, a za svejede ga ima u mesu. Za vegane ga na žalost nema u biljnoj hrani, osim u fermentisanom sojinom proizvodu koji se zove NATTO i kog barem kod nas u Srbiji nema. U tom smislu, veganske trudnice, dojilje i deca bi trebalo da uzimaju dodatni izvor vitamina K2, jer je njegov znacaj izuzetan za zaštitu zuba, karijesa, kostiju i pravilno funkcionisanje organizma *(veza sa vitaminom A, D, Ca)… U tom smislu je znacajno da se uz D vitamin uzima i K2 (ne samo K, jer se pod vitaminom K podrazuemvaju i K1 i K2, a K1 se lako nalazi u biljnoj hrani poput algi i jedan vrlo mali i nedovoljan deo njega se u crevima pretvara u K2). Dnevni unos K2 bi trebalo da bude oko 180mg za trudnice i dojilje, a opšte preporuke su 90mg za ostale.

 

Za više informacija pogledajte sledeći video. (raw food mama Shazzie preporučuje Mercola suplement K2)

 

Facebook Comments

11 Komentara na Vitamin K2

 1. Smilja says:

  Dan
  Prije svega da se zahvalim na vašoj stranici koja mi je nevjerovatno otkriće i Vama i vašem nesebičnom dijeljenju znanja…
  A sad pitanje ; odakle crpite vitamin K ako ne jedete nista životinjskog porijeka ( jogurt, sir,….) ? Jel samo ga konzumirate kroz natooo ili ?!

  Hvala
  Lp iz Splita
  Smilja

  • Vesela porodica says:

   Draga Smiljo,
   Hvala vam od srca na predivnim rečima i podršci, jako me raduje što naš trud cenite i što vam znači.

   Ne znam da li ste imali priliku da pročitate odeljak “O nama”. Tamo možete pročitati da je naša ishrana kombinovano vegetarijanska i sirova. Vitamin K i holin su jedan od razlgoa zašto smo se opredelili za vegetarijansku ishranu, iako smatramo da je veganska ishrana najispravnija prema našem telu i prirodi, u ovom trenutku smatram da ne znamo dovoljno da bismo uneli vitamin K i holin iz namirnica biljnog porekla, bez unošenja suplemenata u ishranu. Iz tog razloga se na našoj trpezi povremeno nalaze organska jaja i organsko kiselo mleko (kao deo vegetarijanske ishrane) i iz njih uzimamo navedene vitamine. Natoo na žalost nisam imala priliku da probam, a volela bih. Kiselo mleko se trudimo da bude kozije, dok životinjsko mleko ne pijemo uopšte (ni kravlje, ni kozije niti bilo koje drugo).

   Nadam se da sam odgovorila na vaše pitanje.
   Puno pozdrava za vas i sunčani Split.

   Vaša,
   Sanja

 2. Vukanova mama says:

  I ja se slazem da mi je ovaj sajt poput Biblije.Fenomenalan je…Baka je izvela malog u setnju i ja koristim slobodno vreme, kojeg imam jako malo, da krenem redom sa citanjem …Draga Sanja, kad ste bebcu unosili K2, po tabeli ne pre godine?Pozdrav veliki od nas dvoje..

  • Vesela porodica says:

   Draga Vukanova mama,

   K2 je dobijao kroz moje mleko do godine, a ja sam u ishrani imali namirnice koje ga sadrze (organska jaja i organsko kiselo mleko). Posle godine je i on dobio ove namirnice u svoju ishranu… Jaje je probao sa 14 meseci, a aktivnije ga je jeo tek posle 18. meseca, a kiselo mleko je poceo da jede sa 15-16 meseci… Svakako je sisao do 19. meseca, te je kroz mleko sve navedeno dobijao i od mene.

 3. Vanja says:

  Postovana, kad kazete zumance da li se misli na sirovo ili obradjeno kuvanjem ili przenjem? Pozdrav

  • Vesela porodica says:

   Misli se na termicki obradjeno. sirova jaja ne bih preporucila za upoterbu zbog salmonele.

 4. lobo tom says:

  dali i koliko ima K2 u kefiru,prica se da ga ima vise nego u natomisu

  • lobo tom says:

   mislim na kefir sa gljivicama a ne na kupovni

   • Vesela porodica says:

    Nisam naisla na tu informaciju, citala sam da ga u Natto-u ima najvise..NE znam koliko su verodostojni sajtovi kao sto je Cronometer, tu se moze proveriti nivo vit i minerala za svaku namirnicu ponaosob.

 5. molim za pomoc . Operisan na tiroidnoj zhlezdi,celosno van ,verovatno i paratiroidne zhlezde isto tako.Svaki dan MORAM uzimati po dva grama kalcijuma sa magneziumom.U protivnom pritisak ide u nebesa.Ako u ishrani koristim namirnice sa K2 onda citav kalcium napushta krv i odlazi u kosti,a ja opet i pored suplementacije sa kalciumom dobijam visoki pritisak . To je najizrazhenije posle unosa namirnica sa zhivotinskim poreklom.Molim savet i pozdrav.

  • Vesela porodica says:

   Postovani,

   Na zalost moja struka nije medicinska i nemam znanje da vam odgovorim na pitanje. TOpla preporuka da se obratite za pomoc lekaru prirodne medicine ili homeopati ili drugom strucnom osoblju.
   Moje izvinjenje. Zelim vam sve najbolje.

   Sanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.