Potapanje semena preko noći

U poslednje vreme je bilo dosta polemike o potrebi namakanja semenki, žitarica, mahunarki, orašastih plodova preko noći, radi bolje iskoristivosti hranljivih materija. U tekstu koji sledi, možete porčitati zašto je namakanje korisno.

O enzimima

klice mungo pasulja i suncokreta

Klice mungo pasulja i suncokreta

Majka priroda je vešto osmislila kako da semenje i orašasti plodovi prežive dok ne dodje vreme za klijanje: u njima se nalaze tzv. blokatori enzima, prirodni inhibitori koji nestaju kada se stvore uslovi za klijanje semena i stvaranje nove biljke. Namakanjem imitiramo prirodni proces klijanja i oslobadjamo enzime u semenju i orašastim plodovima. Kada se seme nalazi u prirodi, ono čeka pogodne uslove (kišu i vlažno vreme) da započne proces klijanja. U domaćinstvu mi pomažemo ovaj proces potapanjem semenja u vodu.

Da bismo svarili semenje i orašaste plodove neophodni su nam enzimi. Postoje tri osnovne vrste enzima: enzimi za varenje, metabolički enzimi i prehrambeni enzimi. Enzimi za varenje pomažu da se hrana svari, a metabolički enzimi pomažu biološke procese u organizmu. Ove dve grupe enzima se nalaze u našem organizmu. Prehrambeni enzimi se nalaze u sirovim namirnicama i pomažu varenje konkretne namirnice u našem organizmu. Varenje započinje već u ustima, žvakanjem i nastavlja se u želucu.  Termičkom obradom preko 48 stepeni se većina prehrambenih enzima neutrališe, tj. nestaje i varenje je samim tim teže. Sve tri pomenute vrste enzima su nam potrebne za pravilno funkcionisanje organizma, te korišćenje vitamina i minerala koje unosimo kroz ishranu.

Funkcija enzima:

 • hemijski procesi u organizmu (metabolički i enzimi za varenje)
 • razgradnja hrane (prehrambeni enzimi)
 • sprečavanje truljenja delimično svarenih proteina, neželjene fermentacije ugljenih hidrata i kvarenje masti u sistemu za varenje.

Žitarice

klice amaranta

Klice amaranta

Posebno aktuelna tema u poslednje vreme je teško varenje žitarica, posebno onih sa glutenom. Njihova pravilna priprema može u mnogome doprineti većoj iskoristivosti hranljivih materija i lakšem varenju.

Naši preci su žitarice pre upotrebe potapali, fermentirali ili klijali. Za vreme fermentacije i potapanja se gluten i drugi teško svarljivi proteini delimično razgrađuju na jednostavnije komponente što olakšava varenje. To je ono što danas često zaboravljamo i od nepravilne pripreme potiče dobar deo problema vezan za varenje žitarica. Pored žitarica, mahunarke i orašasti plodovi sadrže fitinsku kiselinu u opni, koja sprečava apsorpciju vitamina i minerala u organizmu. Kada govorimo o bezglutenskim žitaricama kao što je heljda, proso, te amarant i kinoa koje nisu žitarice, ali se pripremaju na isti način: one takodje sadrže fitinsku kiselinu u opni i idealno je klijati ih ili kuvati najmanje 2h, za one koji radije kuvaju.

Za one koji prave hleb, stari postupak pravljenja fermentisanog testa koje stoji preko noći je najispravniji način da se pripremi hleb. Alternativa ili još bolji način pripreme je hleb od proklijalog zrna žitarice.

 

Fitinska kiselina

Fitinska kiselina predstavlja skladište fosfora u zrnu. Sadržaj fosfora (fitata) će zavisiti od sadržaja fosfora u đubrivu, što je veća količina fosfora veća je i količina fitinske kiseline. Zbog toga se prednost daje organski uzgajanim namirnicama, jer u startu sadrže manju količinu fitata.

proklijala heljda

Klice heljde

Netretirana fitinska kiselina u crevnom traktu dolazi u dodir sa kalcijumom, magnezijumom, gvoždjem i posebno cinkom i onemogućuje njihovu apsorpciju. To je razlog zašto ishrana koja je prezasićena žitaricama može dovesti do ozbiljnih nedostataka minerala u organizmu i osteoporoze. Dobar deo današnjih bolesti creva (sindrom iritabilnog creva, kolitis, celijaklija, ali isto tako i jednostavnijih problema kao što je naduvanost, stomačni bolovi, gasovi, hroničan zatvor, alergije), navode neki autori, potiče od prevelike konzumacije integralnih žitarica, mahunarki i orašastih plodova koji nisu adekvatno tretirani (potapani preko noći i isklijali ili potapani pa kasnije kuvani), te se u organizam unese previše fitinske kiseline i nerazgrađenih proteina iz žitarica što snažno opterećuje creva i ceo sistem za varenje. Prevelika opterećenost vremenom dovodi do ozbiljnijih problema.

 

U čemu namakati?

Namakanje možete vršiti u čistoj vodi ili još bolje vodi sa limunom/sirćetom ili vodi sa glinom da neutrališete potencijalne gljivice koje posebno vole indijske orahe i pšenicu. U svakom slučaju, namakanje treba da traje min 7h, a najbolje je preko noći. Ujutru ćete videti malu klicu na orašastom plodu. Nakon 7h u mlakoj i kiselkastoj vodi se najbolje neutrališe fitinska kiselina. Neutralizacijom fitinske kiseline i oslobađanjem blokatora enzima nudimo našem organizmu mogućnost da iskoristi sve vitamine iz žitarica, orašastih plodova, mahunarki i semenja, a posebno vitamine B kompleksa. Za sve one koji vole da kuvaju, kuvanjem se takođe neutrališe deo fitinske kiseline, ali je i dalje poterbno namakanje jer oslobađa veću količinu fitinske kiseline. Kuvanje sa algama (kombu, nori, wakame, arame) doprinosi takođe neutralizaciji fitinske kiseline i boljem varenju.

 

Da  li ih posle namakanja sušimo?

Možete ih konzumirati u mokre ili iskoristiti za pravljenje nekog krema ili torte. Ukoliko ste namakali veću količinu, zgodno je da je prosušite na dehidratoru, suncu ili radijatoru. U svakom slučaju temperatura grejnog tela ne treba da prelazi 40. podeok.

 

Da rezimiramo: Zašto je dobro namakati orašaste plodove, semenke i žitrice?

 

1. Da uklonimo ili umanjimo efekte fitinske kiseline

2. Da uklonimo ili umanjimo količinu tanina

3. Da neutrališemo blokatore enzima

4. Da podstaknemo proizvodnju korisnih enzima.

5. Da povećamo količinu vitamina, posebno B vitamina.

6. Da razbijemo gluten i olakšamo varenje

7. Da proteini budu lakši za apsorpciju

8. Da izvršimo prevenciju gubitka minerala zbog fitinske kiseline

9. Da neutrališemo toksine u crevima

 

 

Izvori :

dr Ernst Ginter, “Živeti bez bolesti”

http://foodmatters.tv/articles-1/the-benefits-of-soaking-nuts-and-seeds (Delicia Beaty and Sharon Foutch)

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/zitarice-u-prehrani.html

http://www.zdravahrana.com/ishrana/vegetarijanska-ishrana/napitak-za-podmla%C4%91ivanje.html

http://www.dijeta.co/enzimi/

http://www.vasezdravlje.com/printable/izdanje/clanak/2681/

 

Facebook Comments

18 Komentara na Potapanje semena preko noći

 1. Lorenna Poturica says:

  odlican clanak! puno mi je jasnija ta cuvena filtinska kiselina. samo imam pitanje za ocat (sirce) jeli svejedno koji je (vinski, jabucni, alkoholni) i koliko ga treba staviti u vodu?

 2. Milica says:

  Interesuje me da li sve semenke treba namakati? Konkretno , seme lana, koje ja obicno sameljem. Negde sam procitala da su semena kisele namirnice dok se ne namoce. Da li to znaci da seme treba da namacem, osusim pa tek onda meljem?
  Hvala!

 3. Vesela porodica says:

  Seme lana je malo drugacije u tom pogledu. Ono se ne namace radi fitinske kiseline i voda od njega se ne baca. Ono se pre upotrebe obavezno potopi, idealno preko noci i voda koju pusti se koristi za regulaciju probave. Lan oslobodi sluz koja prodje kroz naš organizam i polepi za sebe sve sto na drugi način nije moglo da izadje. Neki cak smatraju da lan nije upotrebljiv u nasem organizmu ukoliko nije prethodno potopljen i popijen ili samleven zajedno sa vodom u kojoj je stajao.

 4. Denis says:

  .

 5. Denis says:

  ja sam na biljnoj ishrani vec godinu dana ali tokom vremena izbegavao sam zitarice i orasasti plodovi i polako sam poceo da gubim snagu i ja sam zvao prirodnu medicinu i oni mi rekli da moram da jedem zitarice i jato uradi ja pupim psenicne klice iz kese tako jedno 2 meseca ja sam se razboleo strasno bolovi unervima celog tela gubitag snage i kilaze ja ponovo zovem prirodnu medicinu i oni meni rekli da ta psenica is kese nije dobra da moram u zdravu prodavnicu da kupim ovas ili jecam i uz to dve sake orasastih plodova svakog obroka ja sam uvece potopijo jecam ali za orasi mi nisu rekli da ih potopim i ja to tako poceo da jedem jedno 2 ipo meseca nista mi nije bolje bolju me nervi u celom telu i nemam snage i mnogo sam smrso nista pa mi neko ojasni od cega mi ove probleme hranim se zdravo a sve sam bolesni jel to zato sto ne topim orah i badem u vodi ? molim vas da mi neko objasni ovo . hvala

  • Vesela porodica says:

   Postovani Denise,

   Zao mi je sto cujem da imate probleme. Ja, na zalost nisam doktor, i ne mogu vam reci u cemu lezi problem kod vas. Svakako da bi se stekla celokupna slika necijeg zivota, ishrane i problema koji ima potreban je razgovor uzivo, pregled celokupne ishrane i celokupnog zdravstvenog stanja.
   Iskljucivo biljna ishrana zahteva i izvesne suplemente, jer na zalost u cisto biljnoj ishrani nema svih potrebnih vitamina i minerala potrebnih nasem organizmu. Zitarice kao takve nisu kljucni deo price. Ono sto sam citanjem istaknutijih autora na biljnoj ishrani saznala jeste da se vitamin b12, potom holin, DHA /EPA kiseline, D vitamin ne mogu uneti biljnom ishranom u dovoljnoj kolicini i da je potrebno suplementirati iste. Iz ovog razloga je moja porodica ostala na vegetarijanskoj ishrani koja ukljucuje fermentisano mlecno i jaja iz domaceg uzgoja, gde se navedeni vitamini i kiseline nalaze, a znacajni su razvoj i funkcionisanje mozga, unutrasnjih organa, razvoj i stanje kostiju/zuba/noktiju itd… Te uz sve navedeno uzimamo dodatni D3 vitamin u obliku kapi.

   Ja bih se na vasem mestu obratila dr Todoru Jovanovicu, imunologu iz Beograda, koji je dr prirodne medicine i mom muzu je neizmerno pomogao kada je klasicna medicina od njega digla ruke, a uzrok svemu je bila autoimuna bolest, koju smo nakon kure kod dr Jovanovica doveli pod kontrolu i sada je zdravom ishranom odrzavamo unazad 8 godina.
   Takodje mozete uraditi kvantnu analizu organizma, prilikom cega se ocitava stanje celog organizma, svih organa, kao i status vitamina, minerala u telu, te mozete dobiti kompletniji uvid u svoje zdravstveno stanje.

   Zelim vam brzo ozdravljenje,
   Sanja

   • Flower eja says:

    Hvala na ovako jezgrovitom i potpunom odgovoriu,gde se radi kvantna analiza organizma(privatni ili drzavno)? Imate li neki tv i da li znate kolika je cena takve analize? Hvala 🌎🍓🍎🍉🐣🌼🐋🐇🌺❤❤❤

    • Vesela porodica says:

     Kvantna analiza se radi privatno. Cena varira znatno, od 1500-5000 din, zavisi kod koga radite. Aparat ocitava rezultate i izbacuje izvestaj, ostalo je do strucnosti onog ko radi kvantnu analizu, da preporuci kako nadoknaditi vitamine/minerale koji su u manjku.

 6. Saki says:

  Zanima me da li se zitarice i semenke koje sam prethodno potopila u vodi moraju posle obavezno susiti? Citala sam da ih trebamo prosusiti u rerni na 50C.

  • Vesela porodica says:

   Ne moraju se osušiti ukoliko ćete ih odmah koristiti. Ja potapam obično količinu koja mi je potrebna za upotrebu. Ako sušite veću količinu, koju nećete odmah koristiti, onda ih morate osušiti.

 7. Flower eja says:

  Hvala na ovako jezgrovitom i potpunom odgovoriu,gde se radi kvantna analiza organizma(privatni ili drzavno)? Imate li neki tv i da li znate kolika je cena takve analize? Hvala 🌎🍓🍎🍉🐣🌼🐋🐇🌺❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.