Ko piše tekstove za “Živeti zdravo”?

Sajt je nastao 2012. godine, dok smo bili tročlana porodica: bračni par “Vesela porodica” i “vesela beba”, danas smo četvoročlana porodica: mama, tata i divna zdrava dečaka (“Vesela porodica”).

Naša prva saznanja o sirovoj hrani vezuju se proleće 2008. godine kada je mom mužu otkrivena autoimuna bolest, sarkoidoza. Standardna terapija kortikosteroidima nije davala rezultate te smo se okrenuli alternativnoj medicini. Nakon terapije prirodnim biljnim preparatima i promene režima ishrane (uvodjenjem sirupa od sveže koprive i vitaminskih salata kao poslednjeg obroka, po preporuci našeg poznatog imunologa), rezultati su se pokazali vrlo brzo: simptomi su nestali. Nedugo zatim smo čuli za zelene smutije i sirovu hranu i krenuli u istraživanje i opsežno čitanje na ovu temu, kako bismo uvek bili zdravi i vitalni. Tako smo krajem 2009. godine godine počeli svakodnevno da pijemo 0.75l zelenog smutija i da se upoznajemo sa čarima sirove hrane.

Moja malenkost je rodjena malokrvna i uprkos svim naporima mojih roditelja i savetima lekara to stanje se nije menjalo (hranila sam se standardnom ishranom). Kada smo 2009. godine odlučili da uplovimo u vegetarijanske vode i počeli sa unosom svežeg soka od koprive i ubrzo zatim sa zelenim smutijima, u roku od 4 meseca sam postala redovan dobrovoljni davalac krvi. Godine 2012. sam rodila predivnog zdravog dečaka. Osamnaest meseci je sisao: krvna slika mi je bila odlična za vreme dojenja, kao i nakon prestanka. Njegova krvna slika je odlična. 2016. godine sam rodila još jednog predivnog zdravog dečaka, koji je isključivo sisao 8 meseci, a nakon toga nastavio da sisa do 5. godine. I njegova i moja krvna slika su odlične.

Naša ishrana je kombinovana sirova i vegetarijanska (od namirnica životinjskog porekla koristimo i dalje jaja i kiselo mleko organskog porekla. Životinsko mleko ne pijemo. Kiselo mleko se trudimo da je češće kozije, a ređe kravlje. Na ovaj korak smo se odlučili jer smatramo da ne znamo dovoljno o veganskoj ili isključivo biljnoj ishrani, da bismo podmirili potrebe vitamina K i holina, koji su značajni posebno za decu u razvoju. Učimo o svemu, pa i o ovome, te kada budemo spremni na sledeći korak u našoj ishrani, svakako ćemo ga napraviti). Brojne sirove veganske porodice čiji rad pratimo online, holin i vitamin K uz još neke vitamine i minerale, nadomešćuju suplementima. Kako mi nismo zastupnici suplemenata u ishrani, radije uzimamo neke namirnice životinjskog porekla, koje nam naša etika dozvoljava. Svakako se divimo onima koji u našoj klimi umeju i bolje, to je za svaku pohvalu. Podršku za kombinovanu ishranu pronašli smo u knjizi Shazzie “Evie’s kitchen” o ishrani dece sirovom veganskom hranom, gde ona navodi da su najzdravija deca koju zna ona koja se hrane sirovom i vegetarijanskom hranom sa povremenim unosom kozijih proizvoda i organskih jaja. Sličan način ishrane promoviše i Ka Sundance i njegova porodica sa 5 maloletne dece. Više o ovoj temi možete pročitati na njihovom veb sajtu, kao i Viktorija Butenko u svojoj novoj knjizi Raw and Beyond.

Preko leta, kada ima dosta svežeg voća i povrća naša ishrana je bogatija sirovim namirnicama, a preko zime je manje bogata istima. No u oba slučaja se trudimo da sledimo pravilo da preko 50% svakog obroka treba da budu žive namirnice, jer organizam prepoznaje u svakom obroku unetu hranu kao živu (baznu) ili kao kiselu (koju pokušava da vrati u bazno stanje i troši dragocenu energiju na to). No, bez obzira na godišnje doba u našoj ishrani su svakodnevno prisutni zeleni smuti i zeleni ili ceđeni sokovi od voća i povrća . Slatkiši i grickalice su uvek sirovi. Iz naše ishrane su isključeni šećer, životinjsko mleko, meso svih vrsta, industrijski proizvodi, konzervansi, aditivi, veštačke boje, hidrogenizovane biljne masti, belo brašno, kuhinjska so. Brašno koristimo retko, no kada ga koristimo to je integralno heljdino, speltino, ređe integralno pšenično. Koristimo himalajsku so. Od zaslađivača najčešće koristimo med, urme, suvo grožđe, ređe agavin sirup i druge zaslađivače. Kada kupujemo voće, trudimo se da kupujemo organsko, posebno ono koje je na “crnoj listi”. Voće koje ne možemo da kupimo organsko, kupujemo konvencionalno gajeno i peremo u zeolitu, rastvoru sirćeta ili sode.

O sirovoj hrani neprekidno čitamo novu literaturu i nova istraživanja, jer je to jedini način da uvek budemo u toku i usvajamo nova znanja. Ni jedno od nas nije doktor po struci, niti dajemo savete medicinske prirode. Ovim putem isključivo želimo da podelimo naša iskustva i iskustva drugih ljudi o kojima smo čitali, kao i informacije do kojih smo došli čitanjem domaće i strane literature o živoj hrani.

Na našoj veb strani se nalaze:

  1. U odeljku “Činioci vege ishrane” generalne informacije o sirovoj hrani, vegetarijanstvu, zelenom kašastom soku (green smoothie), te o informacije o proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i gde se oni nalaze u biljnoj hrani.
  2. U odeljku “Recepti” su 4 kategorije recepata: slano, slatkiši, zeleni kašasti sokovi i cedjeni sokovi. Predstavili smo vam naše najdraže recepte, koje smo do sada pravili.
  3. U odeljku “Trudnoća i deca” su informacije o značaju vežbanja tokom trudnoće i informacije o ishrani beba i dece sirovom hranom. Naši dečaci do prve godine isključivo dojeni i uvedena im je sirova hrana u raznim oblicima. Nakon prve godine smo ih uvodili u svet zdrave kuvane vegetarijanske kuhinje, kakvu koristimo u našoj ishrani.
  4. U odeljku “Aparati” su predstavljeni naši favoriti za pripremu sirove hrane. Blender Vitamix i dehidrator Excalibur.

Čovek se uči dok je živ :o)

* * * *

Možete nas takodje pratiti na:

Pratite nas, kontaktirajte nas na +381- (0)64-1416147 ili nam pišite na admin@zivetizdravo.org.

Drago nam je što se na ovaj način družimo,

Sanja Čuturilov Veselinović, autorka sajta Živeti zdravo

Facebook Comments