Susamovo mleko za jake kosti

Objavljeno: 30/07/2014

Kada smo bili deca često smo slušali da treba piti mleko da imamo jake kosti, štaviše i reklame i doktori danas nam neretko savetuju isto. Ono štomleko od susama 1 ipak danas znamo, a ranije možda nismo, jeste da je kravlje mleko namenjeno teletu i njegovom razvoju, a da u čovekovom organizmu izaziva potpuno drugačiji efekat: veoma zakišeljuje organizam i u naporima da vrati baznost i eliminiše višak proteina naše telo crpi kalcijum iz kostiju. Odatle je danas već naširoko poznata činjenica da zemlje koje su najveći konzumenti kravljeg mleka imaju i najviši stepen osteoporoze (SAD, Kanada, Indija, skandinavske zemlje i sl.).

Stoga vam predstavljamo biljno mleko za jake kosti- mleko od susama. Susam je jedna od namirnica koja sadrži najviše kalcijuma. Jedna šolja integralnog susama (koliko vam je potrebno za litru susamovog mleka) sadrži 140% dnevnih potreba kalcijuma, uz to sadrži i svu dnevnu količinu gvožđa (ali je za apsorpciju gvožđa neophodan vitamin C, koji susam ne sadrži).

Poređenja radi, možemo pogledati sadržaj kalcijuma u kravljem mleku i u integralnom susamu. Mleko sadrži 29% dnevnih potreba kalcijuma, pri tome zakišeljuje organizam i troši zalihe kalcijuma iz naših kostiju da bi vratio baznost našem telu. Sa druge strane integralni susam je u startu bazan i ima bazni efekat na naš organizam, a pored toga sadrži 140%  dnevnih potreba kalcijuma. Informacije su preuzete sa Nutrition data veb sajta, i možete ih pogledati na linkovima koje se nalaze na početku pasusa.
Aparatura: Vitamix ili drugi blender

Sastojci:priprema mleka od susama

 • 1 velika šolja integralnog susama (oko 200g)
 • 1 l vode
 • po potrebi staviti zasladjivač

 

Priprema:

Preko noći potopiti susamovo seme. Vodu od namakanja baciti. U blender staviti susam, vodu i po potrebi zaslađivač. Sve izmiksati i procediti kroz vrećicu za mleko ili gazu.

Ostatak dobijen ceđenjem možete iskoristiti da napravite preukusan susamov-vanila krem.

 

Autor recepta: Sanja

 

Facebook Comments

4 Komentara na Susamovo mleko za jake kosti

 1. […] 200g pulpe od susama (ostatak dobijen cedjenjem susamovog mleka) […]

 2. mirjana mimi says:

  pravila sam susamovo mleko i mleko od orasastih plodova i pomesala sam ih da bih malo sakrila ukus jaceg susamovog mleka.(moja devojcica je prvo probala mleko od indijskog oraha i kada sam posle spremala susamovo,odmah je primetila razliku te nije htela da ga pije.zato sam se ja dosetila pa sam sledeci put pomesala ta dva mleka i dosta dobro je proslo.)da se vratim na pocetak,dakle,pomesala sam ta dva mleka i u roku od dva dana je pocelo da fermentise vise od pola litre divnog mleka koje je preostalo.
  sta mogu da uradim?da li mogu nekako da spasem nesto?zao mi je da se baci.hvala!

 3. Vesela porodica says:

  KAd mleko fermentise dobijete jogurt 🙂 Mozete dodati sadrzaj jedne probiotske kapsule i ostaviti na sobnoj temperaturi par dana da se fermentacija dovrsi 🙂 Pogledajte detaljnije u receptu za pripremu jogurta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.