SPIRULINA, superhrana koja jača imunitet i podiže energiju

Objavljeno: 06/02/2014

“Neka vaša hrana bude vaš lek, a vaš lek vaša hrana“ – Hipokrat

Šta je spirulina?

Spirulina (Arthrospira platensis) je mala modrozelena alga spiralnog oblika, jedan od najstarijih živih organizama na planeti. Nastala je pre 3,6 milijardi godina, kao evolutivna spona izmedju bakterija i biljaka. Ova alga je kroz istoriju  hranila brojne narode u Africi, Aziji i Americi.

Spirulina raste u alkalnim jezerima bogatim mineralima, često u blizini vulkana. Najveća koncentracija spiruline danas se može naći u Meksiku u Tekskoko jezeru, u okolini jezera Čad u Centralnoj Africi, kao i u Velikoj rasednoj dolini istočnoj Africi.

Hranljive materije

Spirulinu nazivaju superhranom zato što je prebogata hranljivim materijama. Oko 60% ove alge čine proteini, a tu su i esencijalni vitamini i fitonutrijenti kao što su retke masne kiseline (gama linolna kiselina), sulfolipidi, glikolipidi i polisaharidi.

Sa spirulinom, unosite oko 60% lako svarljivog proteina biljnog porekla. Spirulina sadrži niskomasni, niskokalorijski, lakosvarljivi protein zajedno sa svim esencijalnim masnim kiselinama koje naše telo ne proizvodi, a koje su potrebne  radi sintetisanja neesencijalnih masnih kiselina. Spirulina nema celulozni zid, što je čini lako svarljivom.

Prirodni Beta Karoten (provitamin A)

Spirulina je veoma bogata prirodnim beta karotenom, sadrži ga čak 10 puta više nego šargarepa koja je najpoznatija po visokom sadržaju ovog vitamina. Prirodni beta karoten je superioran u odnosu na sintetički koji se nalazi u vitaminskim tabletama. Naše telo pretvara beta karoten u vitamin A, prema potrebama tela. Stoga se on ne može nataložiti u organizmu i pretvoriti u toksin. Beta karoten je veoma važan antioksidant. Sprovedeno je nekoliko studija koje pokazuju da hrana bogata beta karotenom i vitamin A smanjuju rizik od raka.

Gama linolna kiselina

Gama linolna kiselina je esencijalna masna kiselina koja se nalazi u majčinom mleku i pomaže razvoj i zdravlje kod beba. Ona pomaže kontrolu hormona. Spirulina je jedna od retkih biljaka koja sadrži koncentrisan izvor gama linolne kiseline.

Gvoždje

Gvoždje je veoma značajno za jak imunitet, ali je anemija veoma česta danas. Prema naučnim studijama, naše telo apsorbuje gvoždje iz spiruline i do 60% efikasnije nego gvoždje iz vitaminskih sintetičkih tableta.

Ostali minerali: kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, cink i selen.

Spirulina ublažava tegobe kod PMS-a, čisti organizam, ubrzava metabolizam, pomaže čišćenje celulita, te kao i hlorela štiti od radijacije.

Fitonutrijenti

Polisaharidi u spirulini se lako apsorbuju, uz minimalnu intervenciju insulina. Fitonutrijenti obezbedjuju energiju.

Sulfolipidi

Sulfolipidi iz modrozelenih algi štite od virusa koji lako prodiru u ćelije i na taj način sprečavaju virusne infekcije. Prema nekim  istraživanjima, sulfolipidi čak štite od virusa side.

Fitocijanin

Fitocijanin je jedan od najznačajnijih pigmenata u spirulini. On sadrži magnezijum i gvoždje i utiče na razvoj ćelija značajnih za razvoj belih krvnih crnaca i imuniteta.

Hlorofil

Hlorofil je poznat kao fitonutrijent koji čisti i hrani naš organizam. Spirulina sadrži 1% hlorofila, što je najviši nivo nadjen u biljkama (ovo ćete lako zaključiti i po tamno zelenoj boji same alge). Hlorofil neutrališe štetne materije iz našeg organizma i alkalizuje organizam (uravnotežuje Ph vrednost).

Spirulina i detoks (priča iz Černobila)

Spirulina, kao i hlorela, snažno čisti organizam od teških metala, radijacije. U zavisnosti od nivoa zagađenosti organizma, detoks može biti slabiji ili jači, stoga je poželjno početi od manjih doza i postepeno povećavati unos, prateći svoj organizam.

Radnici koji su radili na sanaciji i čišćenju nakon černobilske nuklearne katastrofe su kao i deca žrtve radijacije u Černobilu su zahvaljujući svakodnevnom korišćenju spiruline tokom 45 dana (po 5g dnevno) uspeli značajno da snize nivo radijacije u organizmu, i nastave sa normalnim životom. Detaljnije o tretmanu dece možete pročitati ovde, a detalje iz naučnog istraživanja o radnicima možete pročitati ovde.

Kako se spirulina koristi?

Spirulina je prirodna hrana koja nam daje visok nivo energije i izvrsno hrani naše telo. Spirulina može da se dodaje voćnim/povrtnim sokovima, zelenim kašastim sokovima (green smoothie), hladnim jelima ili je možete posuti po salati.

Konzumirajte spirulinu uz namirnice koje su bogate vitaminom C, koji će pomoći apsorpciju gvoždja iz spiruline (alga ne sadrži vitamin C).

Nemojte zagrevati spirulinu, tako gubi hranljivu vrednost.

Doziranje

Ispitivanja su radjena na osobama koje su duži vremenski period koristile spirulinu u ishrani. Rezultati pokazuju da je 1-5g dnevno dovoljno za poboljšanje imuniteta i opšte zdravstveno stanje.

Najbolje je uzimati spirulinu svakodnevno, lično je rotiram sa drugim vrstama superhrane. Često se nameće pitanje da li postoji „prevelika količina“ spiruline, a odgovor glasi ne. Spirulina je prirodna hrana, te nema nikakve nus efekte. U odredjenim situacijama i za odredjene bolesti ljudi uzimaju i 3x dnevno po 10g. Zа više infomacijama na ovu temu najbolje je da se posavetujete sa doktorom prirodne medicine-naturopatom.

Stapici spiruline i spirulina u prahu

Štapići spiruline i spirulina u prahu

Tablica hranljivih materija:

Generalna analiza

 1.  Protein 60%
 2. Lipidi (masti) 5%
 3.  Ugljeni hidrati 25%
Vrednosti na 100g proizvoda
 1 Energija 387 kcal
 2. Fitocijanin 1,37g
 3. Ukupno karotenoida 0.19g
 4. Hlorofil 0.97g
 5. Gama linolna kiselina 0.02g
 6. Gvoždje 37.73mg

Pored sveže alge, spirulina u najčistijem obliku je sušena spirulina u prahu, na temperaturi ispod 45 stepeni Celzijusa ili sušena spirulina u svom prirodnom obliku, za one koji vole da pospu hrskave komadiće po salati ili grickaju kao užinu (moja omiljena grickalica). Spirulina se još može kupiti i u tabletama, ali se u njima uvek nalazi još vezivnih materija koje pomažu da alga održi oblik tablete i da se ne raspadne (a koje su štetne za organizam, kao npr. talk), tako da je mi ne koristimo u tom obliku.

Korišćenje spiruline kod trudnica i dojilja 

Spirulina, hlorela i uopšteno zelena superhrana radi SNAŽAN detoks organizma. Ako trudnica/dojilja nije koristila pre trudnoće ni jednu od algi, tokom trudnoce i dojenja ce se oslobađati velika količina toksina koja u trudnoći prelazi preko posteljice fetusa/bebe, a tokom dojenja se izlučuje kroz mleko. U oba slucaja malo i nejako stvorenje dobija dobar deo majčinih toksina u svoje telo (preko posteljice tokom trudnoće ili dojenjem nakon rođenja.
Kod žena koje su pre trudnoće koristile spirulinu ili hlorelu najveći deo toksina je već izbačen i detoks koji se dešava predstavlja redovan detoks koji se dešava i alge mu samo u tome pomažu.
Da zaključimo, žene koje su pre trudnoće koristile spirulinu/hlorelu, mogu je slobodno koristiti i tokom trudnoće i dojenja. Žene koje navedene alge nisu koristile pre trudnoće/dojenja, ne treba da započinju sa korišćenjem algi tokom trudnoće ili dojenja. Problem nije u algama niti njihovom sastavu, jer bebe mogu da ih koriste od 7 meseci naviše, problem je u detoksu koji alge prave kad se započne sa njihovim korišćenjem prvi put.

Facebook Comments

13 Komentara na SPIRULINA, superhrana koja jača imunitet i podiže energiju

 1. Sandra says:

  Draga Sanja,

  Da li ste koristili spirulinu i hlorelu u trudnoći? Na internetu se mogu naći razne informacije o tome da li ih treba ili ne konzumirati u trudnoći. Kakvo je vaše iskustvo?

  Pozdrav,

  Sandra

  • Vesela porodica says:

   Draga Sandra,

   Koristila sam hlorelu u trudnoci i za vreme dojenja, moje iskustvo je pozitivno. Mislim da iskustva variraju iz jednostavnog razloga sto obe navedene alge vrse snazan detoks organizma, pored ostalih fantasticnih benefita koje daju. U tom smislu, moja ishrana je vegetarijanska i koliko je to moguce vise presna i takva je poslednjih 4-5 godina. Pre trudnoce sam radila detoks, da pripremim organizam za dolazak novog malenog bica i pruzim mu sto lepse i cistije mesto na kome ce 9 meseci da raste.

   Ukoliko imate zdravu, pretezno sirovu ishranu sa dosta svezih sokova, zelenih smutija i svezih namirnica uopste,posebno ukoliko ste ranije koristili hlorelu ili spirulinu, trebalo bi da vam prija i u trudnoci.

   Sve najbolje,
   Sanja

   • Sandra says:

    Hvala vam, Sanja, na brzom odgovoru. Nisam koristila ni jednu ni drugu algu, jer sam bila samo nekih mjesec i po na vegansko – sirovoj ishrani kad sam ostala trudna. Nažalost, u prvom trimestru sam opet morala promijeniti ishranu, pošto mi je svježe povrće izazivalo grozne mučnine. I dalje se hranim vegetarijanski (uz dosta zelenih kašastih sokova, to sam jedino uspjela zadržati prethodna dva mjeseca), i nadam se da će mi se čulo ukusa vratiti u drugom trimestru :-). Voljela bih uključiti neku od algi, vjerovatno će to biti hlorela, jer sam pročitala da su rađena neka istraživanja u Japanu koja potvrđuju njen pozitivan efekat na trudnice i dojilje.
    Hvala još jednom :-).

    Sandra

    • Vesela porodica says:

     Draga Sandra,

     Potpuno vas razumem. Ja sam u prvom trimestru imala potpuno izmenjen rezim ishrane (i dalje vegetarijanski) u odnosu na svoju klasicnu ishranu. Ali se to vratilo posle 10-11. nedelje trudnoce i posle sam uzivala u svoj sirovoj hrani i smutijima, kao i godinama pre toga. Sve je to svakako individualno, ali verujem da ce i kod vas biti slicno. Nivo hormona u prvom trimestru je jako veliki i ume da izmeni ukus, cula i potrebe za hranom ili vrstom namirnica.
     I ja sam iz istog razloga (istrazivanja o b12 i koristima za imunitet majke i bebe, mleko i slicno) koristila hlorelu u trudnoci i za vreme dojenja, a prvi put sam je uvela u ishranu upravo u trudnoci, iako to generalno nije preporucljivo zbog detoksa koji radi. Ali smatram da se veoma zdravo hranim i da detoks koji se odvijao nije veliki, kao sto bi bio kod standardne ili nezdrave ishrane (fast food, junk food i slicno). Svakako pratite svoj instinkt u svemu 🙂

     Svako dobro i zelim vam najlepsih 9 meseci na svetu. Uzivajte. I pisite kako napredujete 🙂

     Sanja

 2. […] 1 kafena kašika spiruline […]

 3. […] 1 kašičica spiruline […]

 4. Nevena says:

  Zdravo,interesuje me da li je spirulina dozvoljena za decu od 5 godina ,i ako jeste kako se konzumira .U pitanju su tablete ..hvala

  • Vesela porodica says:

   Postovana Nevena,

   Nikada nismo koristili tablete iz dva razloga:

   1. Tablete sadrže vezivne materije, najčešće talk, koji tableti daje željeni oblik i pomaže da se oblik tablete održi. Za decu posebno, barem mi kao roditelji, ne praktikujemo ništa osim čiste alge.
   2. Kolicina je unapred odredjena (a doziranje, posebno kod dece treba da bude postepeno i da se prati reakcija, eventualni detoks. Efekti detoksa mogu da ukljucuju glavobolju, povracanje, osecaj malaksalosti, povracanje i sl. Sto su kolicine manje u pocetku, organizam postepeno oslobadja potencijalne toksine i efekti detoksa su slabiji).

   Srdačan pozdrav

 5. Nevena says:

  Zdravo,interesuje me da li je spirulina u obliku tablete dozvoljena za dete od 5 godina ,i ako jeste kako se konzumira? Hvala

  • Vesela porodica says:

   Draga Nevena,

   Spirulina u obliku tablete sadrži talk i to je razlog zašto je mi ne uzimamo u toj formi. Spirulina u prahu je čista spirulina, mi je kao takvu koristimo i preporučujemo drugima. Kreće se od male doze 1/3 kafene kašičice i postepeno povećava količina.

 6. GordanaGoca says:

  Mene samo zanima da li postoji neka razlika izmedju oblika koji se uzima. Vidim da u inostranstvu svi uzimaju u prahu i mesaju sa sejkovima

  • Vesela porodica says:

   Draga Goco,
   Razlika je u sastavu, pošto spirulina u tabletama sadrži vezivne materije (talk) koji joj pomaže da zadrži oblik tablete, te da se ne raspadne. SPirulina u prahu je čista spirulina i zato je biraju ljudi ispred spiruline u tabletama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.