Koje voće/povrće jesti isključivo organsko, a koje može da se jede i konvencionalno gajeno

Objavljeno: 28/07/2012

U svojoj knjizi “Creating healthy children” (prim. prev. Stvorimo/odgajimo zdravu decu) Karen Ranzi navodi (citiram):

“Od konvencionalno gajenog voća, nektarine upiju najviši procenat pesticida. Celer ima najveće šanse za upijanje više vrsta pesticida odjednom u samo jednom plodu. Avokado je najmanje podložan upijanju pesticida. Pranjem se skida deo pesticida, ali svo voće koje je korišćeno u istraživanju je prethodno oprano i uprkos pranju imali su veliku količinu pesticida u sebi. Prema drugom istraživanju meksičke dinje, kajsije, boranija, krastavci i čileansko groždje imaju najviši stepen pesticida od svog voća i povrća.”

Prema trećem istraživanju:
tabela

Facebook Comments

4 Komentara na Koje voće/povrće jesti isključivo organsko, a koje može da se jede i konvencionalno gajeno

 1. marina beros says:

  postovani,
  kako mi je nedavno dijagnostikovana autoimuna bolest Sjogrenov sindrom,sa , za sada ne tako velikim posledicama…resila sam da se pozabavim svojim zdravljem na alternativni ili prirodan nacin… shvatila sam da je nacin ishrane kljucna stvar…posedujem vitamiks, kao i hurem aparat za cedjenje sokova… naravno da nista nije slucajno, pa tako ni to sto sam naletela na ovaj vas sajt gde sam dobila mnoge vazne informacije,a narocito mi je bilo blisko to sto ste i vi bili bolesni od jedne vrste autoimune bolesti…moja dijagnoza je ustanovljena u inostranstvu,a ja od sada zivim u beogradu…zamolila bih Vas za ime imunologa , koga spominjete kao doktora koji vas je uputio u pricu oko zdrave ishrane…bilo bi mi vazno da ,sada i ovde gde zivim, imam lekara koji me prati,a koji ipak ima razumevanje i za drugi neki nacin zivota sem za lekove…
  sa postovanjem
  marina beros

  • Vesela porodica says:

   Draga Marina,

   Pre svega vam zelim da kao i moj muz ishranom dovedete autoimunu bolest pod kontrolu i da zivite divan i normalan zivot, kao i mi. Odlicno je sto ste resili da se pozabavite ishranom, licno zaista verujem da je ona pokretac svega, jer je ona nase pogonsko gorivo i nas pokretac.

   Moj muz je isao u Beograd kod naseg poznatog imunologa, dr Todora Jovanovica o kome smo culi samo reci hvale, a i nase iskustvo je isto. Na njegovom veb sajtu cete pronaci kontakt telefon, kao i blize informacije o biljnim preparatima koje pravi, kao i nacinu na koji leci.

   Zelim vam sve najlepse od srca i hvala vam sto nas pratite. Kao sto ste i sami rekli, nista u zivotu nije slucajno.

   Veliki pozdrav iz Novog Sada

 2. […] ili organskog. Neke namirnice su podložnije upijanju pesticida, a neke su otpornije, pogledajte ovde spisak voća i povrća koje je ok konvencionalno uzgajano i onog koje je preporučljivo jesti samo […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.