Keksići za vrtić

Objavljeno: 30/03/2016

Kada krenete u vrtić onda nosite sa sobom svoje keksiće i svoj ručak, a mama pravi sirovi biljni namaz za ceo vrtić sredom. Ima li išta lepše, nego jesti zdravu hranu i kod kuće i u vrtiću sa drugarima? Naš super vrtić za užinu ima voće, orašaste plodove, sušeno voće, a nekada se služe i keksići. Doručak je uglavnom vegetarijanski na naše oduševljenje, a od nedavno se u vrtićkoj kuhinji pravi domaći hleb i kiflice od integralnog speltinog brašna po receptu iz naše kuhinje. Belo brašno se u vrtiću ne koristi, a lagano se planira i izbacivanje šećera, uvođenje meda. Mi smo dali par ideja i saveta kako zdrava ishrana izgleda u našoj porodici, na zahtev i pitanje vlasnice vrtića, a ona je oduševljeno prihvatila brojne ideje, budući da zaista puno ulaže u zdravu ishranu u vrtiću, kao i brojne druge aspekte zdravog vaspitanja u skladu sa prirodom, kao što je pozitivna disciplina i pozitivno vaspitanje, ali o tome drugi put.sajt

Aparatura: Vitamix i Excalibur (ili drugi blender i dehidrator)

Sastojci:

 • 200g indijskih oraha
 • 200g kokosovog brašna (ljuspica)
 • sok od 2 isceđene narandže
 • 4-5 jagoda
 • vanila
 • 3 kašike meda

Priprema:

Indijske orahe i kokosovo brasno namočiti preko noći. Vodu od namakanja oraha baciti. Kokosovo brašno namakanjem omekšava i na ovaj način se dobija kokosovo mleko.

U Vitamixu samleti indijske orahe, med, vanilu, jagode i sok od narandže. Kad dobijete glatku keksiciujednačenu smesu, lagano dodajte kokosovo brašno potiskujući Vitamix štapom. Ukoliko imate slabiji blender koji ne može da sjedini ovu gustu smesu, slobodno sjedinite smesu ručno.

Van sezone jagoda možete koristiti smrznute jagode ili preskočiti jagode. Moj stariji sin ih obožava pa je recept njemu prilagođen.

Dobijena smesa će biti dosta tečna, neka vas to ne brine, dehidrator sve osuši. Kašikom oblikujte keksiće i slažite ih na paraflex podlogu ili masni papir. Nakon 8-10h sušenja keksiće možete odlepiti sa podloge i ostaviti na rešetkici fioke dehidratora da se suši dalje. -nakon 15-ak sati su keksići gotovi.

Prijatno!

 

Autor recepta: Sanja

Facebook Comments

6 Komentara na Keksići za vrtić

 1. lady says:

  Draga moze li molim te ime vrtica? Ako je nezgodno ovde mozete mi poslati na mail. Hvala! 😀

 2. ljiljana says:

  Draga Sanja, ukupno se dehidrira 15 sati? pozz

 3. Ana says:

  Postovana Sanja,

  da li postoji mogucnost da se keksici naprave bez dehidratora?
  Veliki pozdrav

 4. Vesela porodica says:

  Postoji naravno. Mozete ih u vrelim letnjim danima susiti na suncu ili u rerni podesenoj do 50 stepeni (samo imajte na umu da ce susenje trajati 10-12h).. Naravno mozete ih i ispeci u rerni ukoliko vam nije znacajno da budu sirovi keksici (Sto nisam problaa, ali mislim da ne bi bio problem), samo ih nemojte drzati duze od 5-6 minuta na 180 stepeni.

 5. Falahun says:

  Thanks a lot, Great !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.