Čupave kocke sa suvim kajsijama

Objavljeno: 12/11/2014

Aparatura: Vitamix ili drugi blendercupavci

Sastojci:

 • 250g suvih kajsija
 • 200g indijskih oraha
 • 100g kokosovog ulja
 • 70g kokosovog butera (daje odličan ukus. ako ga nemate možete ovaj korak preskočiti ili dodati kakao buter)
 • 4-5 supenih kašika meda (ili zaslađivača po ukusu)
 • 1 štapić vanile ili 1/2 kašičice vanile u prahu
 • prstohvat himalajske soli
 • malo kokosovog brašna ili ljuspica

Priprema:

Indijske orahe i suve kajsije namočiti preko noći ili najmanje 4-5h, u odvojene posude. Vodu od namakanja baciti i isprati oraščiće i kajsije. Kokosovo ulje i buter otopiti u posudi sa toplom vodom ili na temperaturi do 40 stepeni.

Sve sastojke staviti u Vitamix i potiskivati Vitamix štapom. Treba da dobijete glatku smesu. Smesu presuti u kalup tepsiju kojoj se skida okvir i ostaviti 3-4h u zamrzivaču ili preko noći u frizideru. Posuti kokosom po ukusu. Kada se stegne, oseći na kocke i slagati u posudu u kojoj ćete ih čuvati. Kocke možete redjati na masni papir (red kocaka, red masnog papira, red kocaka, red masnog papira) da se ne lepe jedna za drugu.

NB: ukoliko radite sa blenderom slabije snage, prvo ubacite tečne sastojke i postepeno dodajte po malo oraščića i suvih kajsija. Po potrebi dodajte još tečnosti (voda ili sok od ceđene naranže) ili kokosovog ulja. Ako dodajete vodu, obavezno dodajte još kokosovog ulja, da se lepo stegne.

Facebook Comments

3 Komentara na Čupave kocke sa suvim kajsijama

 1. […] Čupave kocke sa suvim kajsijama […]

 2. Ljiljana says:

  Ove kocke su mi primamljive, jedino se pitam mogu li svake suhe kajsije, ove koje nalazimo svuda u trgovinama. Nisam još nigdje našla one tamne, netretirane sumporom… :/
  Hvala i pozdrav! 😉

  • Vesela porodica says:

   HVala Ljiljana,

   Kocke su jako lep spoj ukusa.. Mozete koristiti i redovne sumporene suve kajsije, ali ih ostavite na nekoliko sati u vodi, da otpuste sumpor. Tu vodu potom bacite 🙂

   Javite nam utiske, a mozete nam i poslati fotografiju vasih kocki za album “Nasi citaoci su pravili” na nasoj FB stranici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.