Hranljive materije u zelenom kašastom soku

Proteini u zelenom kašastom soku

Da li ste se nekada pitali odakle slonu proteini? Slon ima oko 1-1,5 tonu i sve proteine dobija iz zelenog lišća koje jede. Zeleno lišće je zapravo najbogatiji izvor proteina koje čovekov organizam najlakše apsorbuje. Laki su za varenje, veoma brzo dospevaju u tkivo i ćelije i tako ih hrane.

Zeleni kašasti sok sadrži esencijalne amino kiseline. Ako je vaša ishrana veganska (vegetarijanska bez proizvoda životinjskog porekla) onda je zaista odlično da zeleni kašasti sok bude deo vaše trpeze.

Još jedna važna činjenica vezana za zeleni kašasti sok je da je on odličan izvor Omega 3 nezasićenih masti. Zeleno povrće, chia semenke, laneno ulje i seme, konopljino seme i ulje su daleko bolji izvor OMEGA 3 nezasićenih masti nego riba. Lakše se apsorbuju u organizmu, a riba i dalje pliva u moru.

Eva još jednog razloga zašto je bolje uzimati OMEGA 3 i proteine iz biljaka:

Prema izveštaju organizacije UN za hranu i poljoprivredu iz novembra 2006:

“Farme emituju više štetnih gasova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte, nego sam transport. (pri tome se misli na stočne farme, farme ptica i riba.) Stoka je glavni izvor zagadjenja zemljišta i vode… Glavni zagadjivači jesu životinjski otpad, antibiotici, hormoni, djubriva i pesticidi koji se koriste za prskanje žitarica za ishranu stoke na farmi.”

Sačuvajmo planetu za buduće naraštaje.

Minerali u zelenom kašastom soku

Dr  Jensen  je u knjizi “Isceljujuća moć hlorofila” (The Healing Power of Chlorophyll) dokazao da ukoliko ste umorni ili anemični, zeleni kašasti sok će vam veoma brzo podići nivo crvenih krvnih zrnaca i gvoždja. Sebe smatram živim dokazom ove tvrdnje, budući da sam 28 godina bila malokrvna, a tek sa redovnom konzumacijom zelenog kašastog soka sam u potpunosti popravila krvnu sliku i postala redovan davalac krvi.

Glavni atom u hlorofilu je magnezijum, a u ljudskoj krvi je gvoždje. Zavisnost od grickalica i slatkiša najčešće je znak nedostatka magnezijuma. Zato se kaže da zeleni kašasti sok u mnogome pomaže u odvikvanju od ovih oblika zavisnosti.

Zeleni kašasti sok je veoma bogat alkalnim mineralima kao što je kalcijum. Zeleniš sa najviše kalcijuma je maslačak, kelj, blitva.

Zeleni kašasti sok je odličan za sve uzraste, pa čak  za bebe koje prelaze polako sa majčinog mleka na čvrstu hranu.

Zeleniš i voće u zelenom kašastom soku

Rotirajte zeleniš koji stavljate u zeleni kašasti sok. Najduže 7 dana koristite istu vrstu zeleniša. U odredjenom trenutku ćete se vratiti na početak. Razlog je veća i bolja iskorišćenost vitamina, minerala koji se u zelenišu nalazi i raznovrsnost u ishrani.

Svako voće može biti deo vašeg zelenog kašastog soka. Zgodno je obratiti pažnju na pravilno kombinovanje voća i namirnica uopšte. U tom smislu, ne bi trebalo mešati lubenice i dinje sa drugim voćem. Zeleniš se može mešati sa svakom vrstom voća, orašastih plodova.

Masti u zelenom kašastom soku

Zeleniš se odlično kombinuje sa mastima iz orašastih plodova, kao što smo ranije pomenuli. Zeleniš pomaže varenje orašastih plodova.

Voće i masti ne bi trebalo kombinovati. Masti su lepljivi molekuli koji se zgrudvaju u krvi i mogu blokirati receptore insulina u vašim ćelijama. Rezultat je da insulin ne može da ubaci voćni šecer u ćelije, te on ostaje predugo u krvotoku što može dovesti do problema sa kandidom ili povišenog šećera. Kod kandide, sveže voće nije problem, problem je previše masti u krvotoku koja blokira pravilnu apsorpciju voćnog šećera.

Zelenom kašastom soku možete dodati semenke čia, konoplje, lana. Idealno je ako semenke čia potopite 5 min pre nego sto ih ubacite u blender. Semenke konoplje i lana možete ostaviti potopljene preko noći.

Kalorije u zelenom kašastom soku

Budući da je zeleni kašasti sok izmiksan, lako i brzo se guta, te stoga ubrzo nakon konzumiranja možete otrčati u toalet. Zeleni kašasti sok lako i brzo čisti naša creva i leči ih.

Ako imate problema sa povišenim šećerom i dijabetesom, dr Gabriel Cousens (autor: “Postoji lek za dijebetes”- There Is A Cure for Diabetes), savetuje izbegavanje ili korišćenje manje količine voća u prva tri meseca promene vaše ishrane. Za više informacija  savetujem da kontaktirate dr Cousens.

 

IZVOR većeg dela teksta: http://www.greensmoothie.com/blend/green.php

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.