Putovanje sa bebom

Tema koje mnoge mame i tate zanima, nepresušni izvor pitanja i večita dilema. Često sam čula komentare kad sam ostala trudna 2011. godine:

“Sada ćete morati manje da putujete”

” Sada ćete par godina biti kod kuće” i sl.

honeymoon beach trudna

17. nedelja prve trudnoće, Goa, Honeymoon beach

Penjanje na planinu Pohorje u Sloveniji (8 mesec)

Penjanje na planinu Pohorje u Sloveniji (8 mesec)

Krenuću od početka… Kod zdrave trudnoće i zdrave bebe, nema prepreke putovanju. Svakako, trudnica treba da proveri sa ginekologom koji prati trudnoću da li je u konkretnom slučaju putovanje ok. Moj ginekolog uvek kaže: “Trudna si, nisi bolesna, zašto ne bi putovala?” Najpreporučljivije vreme za putovanje za trudnice je drugi trimestar. Kada je trudnoća najmirnija, a žena najpokretljivija. U prvom trimestru je uvek prisutan rizik pobagačaja i idealno je biti na sigurnom u tom razdoblju. Lično sam putovala i tokom prvog trimestra, ali uz odobrenje ginekologa. Veliki broj žena ima mučnine, brzo se zamaraju tokom prvog trimestra i nije im do putovanja. Drugi trimestar je to mirno razdoblje. Dok u trećem trimestru žena postaje dosta velika, nekima je i teško da se kreću, a avio kompanije ne primaju nakon 36. nedelje žene u avion, osim uz posebno pisano odobrenje ginekologa. Neke avio kompanije traže odobrenje i za trudnoće preko 7. meseca.

Kada se beba rodi, život ide dalje sa bebom, kao što je išao i pre bebe. Prilagodićete svoje avanture bebi, ali i bebi prija promena klime i odlazak na planinu ili more, baš kao i roditeljima. Posebno dok je beba sasvim mala i isključivo sisa, to je za mene lično bio najlepši period za putovanja. Što je moja dobra prijateljica Jelena rekla:

 

“Ma naravno da treba da putujete dok je beba… Šta radi kod kuće, radiće i na moru: jede, spava, piški i kaki”

dojenje na aerodromu

Dojenje na aerodromu. Leon, 6. meseci (na putu za Indiju)

img_9264

6.-i mesec druge trudnoce i Leon od 3,5 godine (Goa)

Dok beba isključivo sisa, put je raj, barem za mene. Hrana je uvek spremna, ne treba da je nosim od kuće, da pravim plan šta smem da unesem u avion (ako je avionski prevoz u pitanju), ne moram da mislim da li će se hrana pokvariti na plaži, da li imam uslove da pripremim kašicu za bebu, da li treba da nosim ručni blender i posude i kašičice, da li je sterilno ili treba da prokuvavam cucle, flašice i sl. … Kada beba isključivo sisa, hrana je uvek spremna, uvek sterilna, uvek “podgrejana” i spremna za obrok. Ništa lepše od toga.

Topao savet: posavetujte se sa pedijatrom koji prati razvoj bebe šta bi bilo poželjno da uradite kao pripremu sebe i deteta za put. Nama je naša pedijatrica savetovala da kada menjamo klimu, mama (tj. ja) pije acerolu ili drugu prirodnu formu C vitamina (natrijum askorbat bi po mom danasnjem znanju bio takodje dobar izbor, amla takodje). 2-3 nedelje pre velikog puta u kome ćemo menjati klimu sam počinjala da pijem acerolu i pila sam je tokom boravka na moru.. Nikada nije odreagovao na promenu klime dok je sisao.. Kada je prestao da sisa, videla se nemerljiva razlika: sekret u nosu i eventualni kašalj su umeli da prate promenu klime. Dok je sisao, toga nije bilo.

U našem slučaju promena klime je značila odlazak zimi za Indiju na more. Prvi put smo išli kada je bio u stomaku, u 4. mesecu trudnoće. Nakon toga smo išli kada je imao 6 meseci, 19 meseci, pa 2.5 godine. Indija je naša druga kuća. No, da krenemo redom:

 

9 nedelja

Prvo putovanje, 9 nedelja. Izola, Slovenija.

NAŠE PRVO PUTOVANJE

Na prvo putovanje van zemlje smo se odlučili kada je momak imao 9 nedelja.

Išli smo za Bosnu i iz Bosne za Sloveniju. Bili smo 10-ak dana da putu. Pripremili smo se. Poneli igračkice koje su ga u tom uzarstu zanimale, to su bile uglavnom mekane knjižice koje šušte na dodir, imaju “ogledala” od koja se odbija svetlost, igračke koje vise i koje je uživao da posmatra.

Hrana je bila spremna na gotovs, mama je vozila i dojila bebu u pauzi od vožnje.  Tata je na zadnjem sedištu mazio i zabavljao momka kada se nije sam igrao. Polazak na put smo prilagodjavali vremenu za spavanje (što je u ovom uzrastu svako vreme).

Ovo putovanje nam je bilo test za veliki zimski put za Indiju. Obzirom da je super prošlo, a nismo baš sedeli u jednom mestu (kada smo stigli iz Bosne za Sloveniju išli smo svaki dan iz Ljubljane na more, što je dodatnih sat vremena puta), polako smo počeli da se spremamo za Indiju na zimu.

 

DRUGO VEĆE PUTOVANJE

6 meseci

Prvo avionsko putovanje, 6 meseci.

Naše drugo veće putovanje je bilo baš veliko. Momak je imao 6 meseci, i išli smo za Indiju. Promenili smo 3 avionska leta i imali po 4-6h čekanja između letova. Ovo putovanje je značilo ozbiljnu pripremu u svakom smislu.

Pre svega je trebalo otići na poznato mesto, gde znam šta gde mogu da kupim, da mi je plaža blizu, da imam kuhinju na raspolaganju. Indija i ostale zemlje trećeg sveta nisu kao Evropa. Osim što su higijenski uslovi daleko niži od onih na koje smo navikli, prodavnice su takođe drugačije, apoteke takođe. To znači da sve što koristite za bebu treba da ponesete na ovakav put od kuće i da se ne oslanjate na to da ćete nešto što zafali kupiti tamo. Moje istraživanje i čitanje iskustava drugih porodica iz zapadnog sveta koje su sa bebama letovale u Indiji je doneo sledeći zaključak:

Može puno toga da se kupi za dete, ali puno toga nije kvaliteta na koji ste navikli. Od uložaka, tampona za žene, do jednokratnih pelena za bebe. Obzirom da mi Pampers ne koristimo, a njega uglavnom ima svuda da se kupi, pelene su takođe bile značajna stavka u koferu. Ono što tuđa iskustva kažu jeste da čak ni Pampers ili Huggies i slične jednokratne pelene koje mogu da se kupe u Indiji nisu istog kvaliteta, nemaju istu moć upijanja kao one kupljene u Evropi.  Pride, menjanjem proizvođača pelena bebi možete rizikovati osip ili reakciju  kože, što je uputno izbeći uvek, a posebno na odmoru.

Ako putujete u zemlju poput Indije, sa malom bebom, putujte ukoliko zemlju poznajete. Sezona u tropskim zemljama je obično u doba tzv. sušne sezone: od oktobra (10. mesec) do aprila (4. mesec) naredne godine. Sa bebom istraživanje ovog tipa ne mora biti lepo iskustvo. Tamo nema svih porizvoda na koje ste u zapadnom svetu navikli i zato je najbolje da sve sa sobom ponesete, a ono što ne nosite da znate gde možete kupiti i šta tačno možete kupiti.

Bebu morate zaštiti od komaraca. Goa, gde mi zimujemo je niska zona rizika za malariju. Centralna Indija i ostrva su

Rikša, omiljeno sredstvo prevoza u Indiji (19 meseci)

Rikša, omiljeno sredstvo prevoza u Indiji (19 meseci)

zona visokog rizika. Ja sam se konsultovala sa pedijatricom iz Delhija o tome kako da pripremim bebu za put. Opšta preporuka je da se deca ispod 3 godine ne vode u zemlje gde je visoka zona rizika za malariju (npr. podsaharska Afrika, centralni deo Indije i sl.). Toplo preporučujem da proverite mapu malaričnih zona pre nego što se odlučite na putovanje sa malim detetom u ove predele. Takođe, posavetujte se sa Batut institutom iz Beograda, od njih uvek dobijem korisne informacije o putovanju za decu i odrasle po celom svetu.

Što se tiče zaštite od komaraca, potreban vam je baby friendly repellent, sprej ili krema protiv tiger mosquitos. Naši domaći preparati protiv komaraca ne rade uvek sa malaričnim komarcima, prosto su različite vrste. Ja sam koristila Chicco biljni sprej za bebe, koji je može koristiti nakon 3. meseca života. Beba, a ni odrasli ne treba da su napolju u vreme kada komarci izlaze. To je rano ujutru i uveče kada pada mrak. U Indiji komarci kreću da izlaze oko 19h i oko 7:30h… Ako se u to vreme slučajno nađete napolju beba i vi treba da imte duge rukave i nogavice, da ste nasprejisani sprejem ili kremom protiv komaraca, a idealno je i da bebi stavite mrežicu na kolica, ukoliko ih nosite na put. Mi kolica nismo nosili u tom uzastu, lakše nam je bilo da ga nosimo u nosiljci. Mi smo iz smeštaja kretali oko 9, a u smeštaj se vraćali oko 18h, da izbegnemo komarce. Ostatak dana smo provodili na plaži, tamo je mali momak i jeo i spavao. Sprej za komarce uvek isprobajte na bebi pre puta, da se ne dogodi da je alergična na njegove sastojke. Testiranje se radi na unutrašnjoj srtani podlaktice. Sprej nikada nemojte nanositi na šake i stopala bebe, jer ih rado stavljaju u usta.

mrezica iznad kreveta

Mrežica i naš 6-mesečni momak. Goa, Indija

Za sobu je odlično da ponesete samolepljive mrežice za prozore, pošto ih u smeštaju obično nema. Na taj način ćete moći da držite otvorene prozore ceo dan i noć i biće vam prijatno unutra.

Za bebin krevetić ponesite mrežicu takodje. Ukoliko beba spava u vašem krevetu, potrebna vam je mreža i za vaš krevet. Uglavnom u kućicama na plaži imate već montirane mreže iznad kreveta, pošto je tamo najviše komaraca ali u hotelima ih nema.

Savet drage prijateljice iz Delhija za putovanje sa bebama na Gou je da po izlasku iz sobe nasprejišem sobu sprejem protiv komaraca i buba. To sam radila prve dve godine, dok je on bio beba i baš mali. Treću godinu sam se nekako opustila i nisam bila toliko redovna sa sprejisanjem sobe.

Kada krećete kući iz zemlje u kojoj ima malarije, savet je da kupite i poneste i lek protiv malarije sa sobom. Malarija se razvija u roku od 2-3 nedelje od uboda komarca, a ume da se akumulira larva i do 3 meseca u našem organizmu pre nego što se aktivira, mada se to dešava u vrlo retkim slučajevima. To znači da se potencijalno možete vratiti kući sa malarijom koju ne umeju na žalost da leče kod nas, jer nemaju lekove. Zato se lekovi uvek kupuju u zemlji gde ste boravili i nose kući sa sobom. U idealnoj situaciji i u 99% slučajva ćete lek baciti kad mu istekne rok trajanja. Ovo se odnosi i na decu i na odrasle. Tim pre je značajna konsultacija sa pedijatrom. Nisu sve malarije iste (razlike su od kontinenta do kontinenta i od zone do zone) i ne koriste se za svaku isti lekovi, Batut takođe može biti od velike pomoći.

Leonova prva kokosova voda (6. meseci)

Leonova prva kokosova voda (6. meseci)

Vodite računa o unosu vode kod male dece kada idete na more.

 

Količina bi prema nekim autorima trebala da bude dupla nego u kućnim uslovima, jer se puno znoje, puno su na suncu i lako dehidriraju. Za bebe koje sisaju, ovaj problem je manje prirode. Možete i po peleni ili boji urina videti da li je dete dovoljno hidrirano. Taman urin jačeg mirisa i lagane pelene koje se retko pune mokraćom su znak da je detetu ili bebi potrebno više tečnosti.

 

 

klopa za bebu

Voće za bebu, mamu i tatu

Pre puta se konsultujte sa pedijatrom oko ishrane deteta u tropskim predelima. Naša pedijatrica je podržala ishranu 6-mesečne bebe lokalnim svežim i zrelim voćem i povrćem. Pretpostavljam da će svaki pedijatar imati sličnu viziju zdrave ishrane bebe, zato pedijatra biramo uvek sa posebnom pažnjom, u skladu sa našim ličnim uverenjima o ishrani i metodama lečenja.

Leon je u Indiji sa 6 i 7 meseci meseci jeo ananas, mango, kokos, avokado. Uživali smo svi neizmerno u otkrivanju za njega potpuno novih ukus.

 

NAŠE TREĆE VELIKO PUTOVANJE

najlepse more

Colomb beach, Goa. Naš raj na zemlji. Leon, 19 meseci.

Je takođe bila Indija, sa momkom od 19 meseci. Odlučio je da prestane da sisa par dana pred put. Mama je računala na pripremu sa acerolom i dojenjem, ali je Leon rešio da to neće ići tako. Sisao je prvu i drugu noć kad smo stigli i nikada više.. Pre toga nije sisao već nedelju dana kod kuće. Razlika je bila očigledna: dočekala ga je promena klime, malo sekreta u nosu i malo kašlja. Zato kućnu apoteku uvek nosite sa sobom. Bolje je da je provozate i da vam ne treba, nego da je nemate kad vam treba.

Naša kućna apoteka za put:

 • Srebrna voda
 • Sprej za nos na bazi srebrne vode
 • Redovne kapi za nos, za noćno spavanje ili preku potrebu kod zapušenog nosa (mi imamo Operil P za hitne slučajeve)
 • Bebisol/fiziološki rastvor u malim pakovanjima za nosiće koji cure
 • Krema sa belim lukom za prehlade ili neka slična bronhokrema.
 • Imunokind

  spavanje na plazi 18 meseci

  spavanjac na plaži. Goa, 19 meseci.

 • Dentokind
 • Aloe vera kapi za skidanje temperature. Nikada u životu nisam koristila sirupe niti čepiće za skidanje temperature, ali ih pozajmim za put od prijateljice, da ih imam ako baš dotle dođe. Imali smo temperaturu 2 ili 3 puta u životu, kada su nam nicale 5. Rasla je do 38.8 stepeni, nisam je skidala, do ujutru je sama spala.
 • hidrogen/octenisept, ili drugo sredstvo za dezinfekciju posekotina ili rana
 • vata/gaze/samolepljivi flasteri/hanzaplasti
 • Bahove kapi (odlične za put, za umirenje. Dajem ih pre leta, po potrebi tokom leta.)
 • Pumpica za nos (bez nje ne krecite na put. Bolje da vam ne treba, nego da vam fali)
 • Kokosovo ulje za mazanje posle kupanja uveče
 • Krema za sunčanje

  sator za plazu

  Šator za plažu

 • Krema protiv ojeda
 • Štapići za uši, makazice za nokte
 • Bebi alarm, ako želite da siđete na večeru kad stavite dete da spava
 • Šator za plažu (nama je bio jako koristan, u njemu je spavao preko dana, igrao se kad nije u pesku i bio u hladu ako nemamo suncobran)
 • gel za tiširanje, u našem slučaju Weleda
 • Rescue remedy krema, odlična za opekotine, posekotine i sl
 • Ekstrakt semenki grejpa (sastavni deo svake kućne apoteke u tropske krajeve)
 • toplomer

Priručna sredstva za kašalj na putu su za nas nasečen crni luk koji je odstojao u medu. To se svuda može kupiti, a odličan je prirodni sirup za kašalj.

Ostale stvari za put:

 • štapni mikser za kašice sam nosila samo kada je imao 6 meseci i bili smo na početku dohrane.
 • Ako vaše dete koristi formulu/ AD mleko, ponesite onoliko paketa koliko vam je potrebno za vreme boravka na moru.
 • Male posude sa poklopcem i kašičice za hranu
 • Grickalice za stariju decu (suvo voće, sveže voće, unapred pripremljen domaći keks, slane zanimacije i sl.)
 • Putna podloga za presvlačenje bebe (na aerodromu i drugim mestima van smeštaja)
 • Vlažne maramice za put za slučajeve gde nemate dostupnu vodu i mesto za pranje bebine guze. Uvek birajte pranje guze, ako vam je voda dostupna. Maramice su poslednja opcija, čak i na putu. Mi
  lubenica

  Deca sama najbolje biraju šta će jesti. Leon i lubenica u januaru (19 meseci)

  koristimo Babylove vlazne maramice sa eko testom.

 • Kolica ili nosiljke (za manju decu uvek nosiljke, posebno ako menjate više aviona do destinacije). Za težu decu i starije od godine uvek biram kolica. Trebaju vam slobodne ruke na aerodromu i dete koje je na mestu gde ga ostavite. Kolica treba da su lagana, idealno ona letnja kišobran kolica i da se lako sklapaju. Možete ih korisitti do ulaska u avion, posle ih predajete stjuardesi i dobijate po izlasku iz aviona ili na traci sa koferima (obavezno pitajte kad predajete kolica gde ih preuzimate). Na nekim aerodromima postoje i uslužna kolica, ovo svakako možete proveriti prilikom kupovine karata. Takođe, zavisno od terena gde ćete biti: sa trotoarom ili bez trotoara, kamenito, peskovito, popločano ili zemljani put, možete izabrati da kolica nosite ili ne.
 • Putni krevetić (bebe do 2 godine imaju pravo na 10kg prtljaga. Putni krevetići su obično težine 7-8kg i sjajno se uklapaju u dozvoljenu težinu. Leon je spavao u putnom krevetiću i kod kuće, tako da mu je izgled, miris i sve ostalo vezano za spavanje bilo gotovo identično kao kod kuće, što olakšava adaptaciju deteta na novi prostor i promenu sobe za spavanje. Uvek nosite posteljinu za dete od kuće, ona miriši na poznate uslove za spavanje i takođe olakšava promenu većini dece. Ako imate jedno od retke dece koja i pod drvetom mogu da zaspe, onda ste srećan roditelj i većina ovih stvari ne mora da vas brine.)

Odeća:

 • Portikle (ako putujete sa bebom)

  voznja camcem

  Izlet čamcem, Goa (19 meseci)

 • Čarapice i lagano ćebence (bebama bude hladno na plaži dok spavaju, dobra je ideja da im obujete čarapice tada. Nos i ručice treba uvek da su topli.)
 • Kapica (zavisno od podneblja gde letujete, kapicu ćete držati ceo dan i u hladu i na suncu ili samo po najjačem suncu, kao mi u Indiji. Klima je potpuno drugačija od našeg leta, temperature su oko 29-30 stepeni i nema potrebe za celodnevnim nošenjem kapice. Kada je najjače sunce, on je uglavnom spavao na plaži.)
 • Nekoliko majčica, šortseva. Nekoliko dugackih pantalona i bodija. Oni se ne prljaju puno, uvek možete oprati male stvari. Na plaži su uglavnom golišavi, odeća mahom služi za spavanje i odlazak i povratak sa plaže, bar u našem slučaju.
 • Peškir za bebu

Igračke!  Posebna stavka u popisu stvari za bebu i dete za put. Trebaće vam i na plaži i u smeštaju i tokom puta.

Kako pripremiti sebe i dete za putovanje avionom

child care room

Indijski aerodromi su odlično opremljeni za sve potrebe majke i beba. Prostorija za presvlačenje, prostorija za dojenje gde možete sesti uživati, odmoriti, podići noge ili prileći, prostorija za kupanje bebe itd.

Lonely planet vodič Travel with children je nama bio odličan izvor informacija. Link za ovu knjigu i primere naše redovne kućne apoteke možete pronaći ovde.

U zavisnosti od uzrasta bebe ili deteta ćete nositi i igračke. Kod nas su se one razlikovale iz godine u godinu.

Kada je imao 6 meseci, nosili smo dugačku pertlu na koju bih vezala nakoliko igračaka da ne padaju po aerodromu i avionu. Svejedno je bilo prljavih igračaka koje sam prala kad smo stigli. Leonov kuca za spavanje je bio najprljaviji jer je neprekidno bio u rukama. Pored toga su mu sa 6 meseci bile drage mekane knjige, igračka u obliku piramide sa visećim delovima i ogledalom i sve što može da se žvaće. Ako kositite dudu ona vam je najbolji prijatelj u putu, kao i sisa. Obzirom da mi sisanje i sisu ne koristimo za tešenje, umirivanje, već samo kada je vreme jelu, duda je odlično umirivala situaciju kada je za tim bilo potrebe. Ne zaboravite kačaljku za cuclu da je ne dižete sa prljavih podova na aerodomu.

 

Starbucks izmedju letova

Spavanje na aerodromu u Istambulu u dugačkoj pauzi između letova (6 meseci)

U uzrastu od 18 meseci smo nosili kartonske knjižice sa prozorčićima na svakoj strani, koji mogu da se otvore i iza bude sličica životinje, to mu je bilo jako zanimljivo. Uz to je voleo kolutove koji moraju da se nižu određenim redosledom, posude koje se ubacuju jedna u drugu po veličini. Kucu i lava sa kojima je spavao. Njih je nosio po celoj plaži, po celoj Indiji, nikada se nije razdvajajo od svojih drugara za spavanje. Naravno, dudu smo nosili. Novi neizostavni deo zabave su bili Baby TV crtaći, koje smo poneli na laptopu. Što više to bolje (mislim da smo imali 20-ak Gb, da bude zabavno u odlasku, povratku i uveče pre spavanja u smeštaju. Jedan ruksak je bio rezervisan samo za igračke i zabavu za dete tokom 3 leta do Indije.

U uzrastu od 2.5 godine smo nosili bojanku, bojice, autice, slagalice, knjige. Dudu više nismo koristili. Laptop sa crtaćima je i dalje odlična zabava.

Za bebe uvek možete nositi gotove kašice u avion u količini koja vam je potrebna za ceo put. Kupovne kašice koristim samo za dugačka putovanja, kada nemam načina da nosim dovoljno svežeg voća i povrća. Tada kupujem BIO baby love kašice bez dodatog šećera. Takođe možete nositi i vodu i flašicu koju morate biti spremni da probate ako to od vas traže. Isto važi i za kašice.

 

Bassinet-In-Airplane

Bassinet, avionska kolevka za manju decu

Kada kupujete avionske karte, a putujete sa detetom do godinu dana starosti, obavezno rezervišite mesto uz zid (deo koji odvaja prvu klasu od ekonomske). Na taj zid se postavlja avionska kolevka za bebu, tzv. bassinet, u kome beba do 10-14kg ili do 74-83cm dužine, može da spava tokom leta. To je veliko olakšanje i pomoć na dugačkim letovima. Deca do 2 godine sede roditeljima u krilu i to ume da bude i teško i neudobno kada sedite 5-6h u avionu ili duže ili ako imate više dugačkih letova. Ako ste u mogućnosti birajte noćne letove, kada se svetla gase nakon večere i najveća je šansa da će dete spavati. Dnevni letovi umeju da budu bučni, aktivni i nekim bebama je teško da spavaju u takvim uslovima. Mir vašeg deteta tokom leta je vaša odgovornost. Ako niste sigurni da možete da zabavite svoje dete tokom trajanja celog leta, možda je bolje da izaberete bližu destinaciju.

Pregled avio kompanija i različitih uslova za bassinet korpu za bebu možete videti ovde. Još jedan koristan tekst o bassinet korpama možete videti ovde.

kokos again

Omiljeno piće: svako jutro po jedan kokos na putu do plaže (19 meseci)

Ukoliko vaše dete koristi bilo kakve lekove, ponesite papir od dr na kome piše naziv leka, da imate opravdanje zašto ga nosite u avion ukoliko vas to iko bude pitao. Takođe, obavezno u ručni prtljag spakujte osnovnu garderobu za sve članove porodice, za slučaj da koferi kasne ili se izgube. Kada se menja više letova do krajnje destinacije, to se na žalost često dešava. Turkish airlines/Qatar airways su nam se pokazali do sada kao najpouzdanija avio kompanija, dok je Air France/JET airways i Etihad ekspert u gubljenju kofera i kašnjenju letova, izbegavajte ih.

Prilikom poletanja i sletanja aviona, imajte u vidu promenu vazdušnog pritiska. Kod beba uho još nije do kraja razvijeno i ume da ih zaboli tokom poletanja i sletanja. Sjajno rešenje za ovu problematiku se sisanje, duda ili bočica. Pa imajte nešto ili sve navedeno spremno.

Ako koristite čaše sa slamkom sa posebnim sistemom protiv curenja, imajte u vidu da nije zgodna za avion, jer prilikom promene pritiska i u njoj dolazi do promene pritiska i doslovno ume da eksplodira ili da vas pošteno isprska.

Za avionski prevoz obucite i sebe i decu slojevito. Po potrebi se možete skinuti ili obući, uveče i tokom leta može biti hladno.

Za manje bebe ponesite kapicu za avion i ćebence za pokrivanje.

BOARDING ili ukrcavanje

Trudnice, roditelji sa malom decom i osobe sa invaliditetom imaju prioritet prilikom ukrcavanja. Mi ovaj prioritet nikada ne koristimo, jer to znači da bismo našeg inače vrlo aktivnog malog momka morali da držimo u sedištu narednih 30-45 min, dok se svi putnici ne ukrcaju. Sa njim je to nemoguća misija. Mi radije trčimo po aerodromu i poslednji se ukrcavamo, tako da se za nama avionska vrata zatvaraju i lagano krećemo i njemu je zanimljivo da gleda šta se napolju dešava kad polećemo. Poznajući svoje dete najbolje ćete proceniti da li ćete radije ući među prvima ili ćete čekati da se svi ukrcaju.

VREMENSKE ZONE

igranjac

Leon i njegova drugarica u Indiji (2.5 godine)

Menjanje vremenskih zona može biti teško iskustvo za mališane. To ne znači da ćete ih stavljati u krevet po vremenskoj zoni koja je kod kuće, niti da će legati u ponoć ili u 3 ujutru. Dete treba staviti u krevet u uobičajeno vreme za spavanje, kako to radite i kod kuće. Kod manje dece možete očekivati prvih par noći buđenja, čak i ako se kod kuće ne bude, jer se i njihov biološki sat pomera. Kod beba sisanje može da pomogne u tranzicionom periodu. Kod nas navikavanje na vremensku zonu traje običnu 1-2 noći i nakon toga se prilagodi. Ono što je najvažnije je da i na moru sprovodite iste rutine i pripreme za spavanje kao i kod kuće, da se leže na isti način i na isto mešto kao i kod kuće (svoj krevetić ili zajednički krevet, zavisno od izbora roditelja) i da se ponesu posteljina, igračke ili ćebence za spavanje koje dete voli i koji ga asociraju na kućni mir i uslove za spavanje.

 

monika

Monika, Leonova omiljena osoba na Goi

NAŠE ČETVRTO VELIKO PUTOVANJE

Je takođe bio avionski prevoz, ali ovog puta nešto kraći, do Egipta. Tada je imao 2 godine.

indijski skolarci

Leon i indijski školarci u igri (2.5 godine)

NAŠE PETO VELIKO PUTOVANJE 

Naravno neizostavna Indija. Momak je imao tada 2.5 godine, već smo postali iskusni mali avionski putnici. Računali smo u jednom trenutku da je on za svoje 2.5 godine imao oko 20 letova. Puno letova je odneo odlazak i povratak iz Indije.

Nastavljamo sa putovanjima i uživanjem u moru zimi i u svakoj pogodnoj prilici sa našim putujućim momkom.

 

Plaža je divno mesto za vežbanje. Vežbajte sa bebom ili samostalno. Posvetite se i sebi. Kada postanete majke, ne prestajete da budete žene niti da brinete o sebi. Vreme za sebe i lični razvoj i zadovoljstvo je neophodan da biste bili ispunjeni i mogli da se posvetite detetu kao srećna i opuštena majka.

rsz_joga_1

Natarajasana (Lord of the Dance Pose)

 

 

Kada ste vi počeli da putujete sa decom? Gde ste putovali? Kakva su vaša iskustva?

 

joga

joga za mamu i bebu: Virabhadrasana I

vezbam jogu

Oni nas kopiraju. Učite ih da je vežbanje satavni deo života, to je korisna i potrebna navika

vezbamo

Budite primer detetu, vežbajte zajedno

Facebook Comments

9 Komentara na Putovanje sa bebom

 1. Aki says:

  Sanja, a za sta koristite ekstrakt semena grejpa i gde nabavljate, koju marku?

  • Vesela porodica says:

   Postovani Aki,

   Ekstrakt semenki grejpa koristimo za dizanje imuniteta, a namena mu je jako široka. Kupujem ga u Zagrebu, jer je jeftiniji nego kod nas i organskog porekla. Koristim marku Kernel, pored njega postoje i drugi kao sto je Citrofit, Biocom i sl. Poslednji navedeni se može kupiti u Srbiji.

   Više o Ekstraktu semenki grejpa možete pročitati ovde. To je Ekstrakt semenki grejpa koji mi kupujemo.
   U Srbiji se može poručiti online, i na ovom sajtu takođe možete pročitati dodatne informacije o ekstraktu.

   Srdačan pozdrav,
   Sanja

 2. Vesela porodica says:

  Komentar sa Facebooka:

  Zorica Bojović: Odličan članak, sveobuhvatan. Može mnogim mamama da pomogne u planiranju putovanja i da se odluče na daleke destinacije.

 3. Vesela porodica says:

  Komentar sa Facebooka:

  Ivana Nemet Ranije Panić: ovo je sjajan text! jos nemam bebicu ali sam u potpupunost stava da gde i mi tu i bebica i da se moze lepo spremiti za putovanje sa bebom, kao sto trudnoca nije bolest, ni imati bebu, boze zdravlja, ne sme da bude nesto sto sprecava uobicajen zivot 🙂

 4. Vesela porodica says:

  Komentari sa Facebooka:

  Jelena Radetic: Odličan i veoma detaljan text. Nadam se da će ohrabriti porodice s bebama da putuju.
  Mi uživamo u putovanjima. Nebrojeno vikend putovanja, Izrael, Sri Lanka, Srbija, Hrvatska, Tanzanija i Španija su zemlje koje smo posetili u ovih 20ak meseci koliko smo roditelji. Radujemo se novom putovanju tek na proleće jer u međuvremenu ćemo postati bogatiji za još jednog člana.

  Jelena Filipašić: Veselo putujemo Hrvatskom sa naše 4 djevojčice

  Jasna Antolić Božinović: Svaka čast tko zna i može tako s malom bebom. Mi nismo sposobni skoro ni do dućana

  Ivana Jakšeković Vlainić: Stvarno odlican clanak! Ovo bi trebalo iznjeti u javnost jer bi pomoglo mnogim roditeljima koji su u nedoumici i pod pritiskom okoline.
  Naime kod nas a vjerujem i u mnogim drugim krajevima hrvatske i regije postoje prastara vjerovanja kako s malom bebom ne bi smjeli ni iz kuce. Puno puta sam cula(jos cujem) kako neki roditelji odbijaju s djetetom van iz kuce prvih 6 tjedana zivota,majka također ne smije van za vrijeme babinja….isto tako price kako dijete ne smije nigdje prije nego je krsteno. Sve su to stara narodna vjerovanja i zastarjele metode roditeljstva,zalosno je sto mnogi mladi ljudi vjeruju u to,neki jer im okolina namece a neki tako i sami razmisljaju.
  Sanja nisam Vam htjela spamati post pa se ovom prilikom ispricavam na predugom komentaru.
  Hocu reci da sam u potpunosti za putovanja s bebama i malom djecom,da sam u mogucnosti otici van zemlje na ljetovanje ne bih dvojila ni trenutka

  Ivana Mikić Dasović: Moja je cura prvi puta putovala s mjesec i pol. Relacija Lika- slavonija.. Put 3 sata, jos je kroz liku i gorski kotar bilo dosta snjeznih padalina pa mi nije bilo svejedno ali prezivjeli smo.. Od tada stalno putujemo ali samo po hrv..

  Iva Bedžula Prebeg: Isli na more prvi puta kad je imala 1,5 mj i bili dva tjedna na moru… Proputovala je autoput zagreb – osijek preko nekoliko puta… Sa 15 mjeseci prvi avion, odtada nekoliko puta… Sa 20 mj bili u Portugalu na godišnjema… Rekla sam sve testove je prošla sljedeca destinacija Tajland. Da se razumijemo ja sam sa frendicama išla na kratki odmor u London kad sam bila trudna 5 mj tako da … Nomadska smo obitelj. Stres je i sa 1,5 mj i sada sa 2 godine ali uvijek sve nekako dobro ispadne, a i curka je dobar putnik

  Sanja Lisac: Vi ste jedna vrlo zanimljiva i jedinstvena porodica. Vi baš znate da uživate. U mogućnosti ste da putujete i iskorišćavate sve na najbolji mogući način.

  Ivana Lukica: I naša je malena svjetska putnica. Još je u trbuhu putovala na maminu Erasmus razmjenu na polarni krug, u Rovaniemi.smile emoticon A onda iz rodilišta s tri dana Feldbach-Zagreb. Probudila se tek na granici kad je čula policajca. grin emoticon Nakon toga Rab,Liverpool, Vinkovci, London, Veli Lošinj, Goteborg…Beč nam je pod normalno jer joj je Austrija ipak rodna zemlja pa gajimo ljubav. smile emoticon S obzirom da i muž i ja jako volimo putovati, a putujemo puno i poslovno sasvim nam je prirodno bilo da tako nastavimo i dalje s malenom. A ona je valjda skužila da nam je to gusš pa je i njoj gušt. Uvijek bi na nekom putovanju napravila veliki korak u razvoju: u Liverpoolu je prvi put samostalno sjela. U Goteborgu pila sama iz čaše pa mi se sve čini da joj putovanja gode kao i nama.

  Maja Lovrenčić: Nas malisan isto cvate na putovanjima, a i mi sa njim!

 5. Aleksandra Pipek says:

  Spremamo se krajem osmog mjeseca na najveće obiteljsko putovanje života i bebica ima 9 mjeseci. Hvala Sanja još jednom na nesebičnom dijeljenju svojih iskustava, sada imam sve na jednom mjestu i ne sumnjam da ću preostalo vrijeme do putovanja gutati svako slovo i čekirati svaku stavku. 🙂

  • Vesela porodica says:

   Srecan vam put i lep provod vam zelim.. Uzivacete ne sumnjam, samo se dobro pripremite za avion, vremensku razliku, ponesite igracke i prilagodjavajte sta mozete prema bebi <3 Bice vam divno, ne sumnjam..

 6. Aleksandra Pipek says:

  Preselismo se mi eto na kraj svijeta, ili bolje rečeno početak jer smo među prvima dočekali Novu godinu, a da bismo došli dovdje trebalo je provesti 29 sati u avionu i na aerodromima. Da sve prođe glatko i bez previše stresa pomogla je definitivno i Sanja i njezini uvijek nesebično dijeljeni savjeti i iskustva. Ovom prilikom Sanja, još jednom ti veliko hvala na strpljenju i na vremenu kojeg daješ u ovu stranicu i svoje tekstove kako bi pomogla dječici i mamama na našem zdravom putu. ❤️
  Moja kćerkica je tada brojala tek nekoliko dana do svog prvog rođendana i put je podnijela savršeno a ja sam pripremila sve sa Sanjine to-do i to-bring liste… Nosila sam je cijelo vrijeme u nosiljci na aerodromima, što je idealna opcija kada za sobom vučete ogromnu količinu ručne prtljage, tada još nije pokazivala previše pažnje na igračke nego ju je više zanimala okolina pa je većinu vremena provela stojeći meni ili suprugu na krilu, sisala je kad je htjela, a kupovne kašice (na mamin potajni ponos) su nepojedene stigle s nama na odredište jer je dijete naviklo na domaću svježe pripremljenu i neprocesuiranu hranu i u avionu je papala banane i jabuke ?, a to isto mogu zahvaliti Sanji i njezinoj tablici dohrane koja mi je bila glavna vodilja prilikom upoznavanja kćerkice s novim okusima. Recepti i savjeti koje ovdje pronađem za mene i moju obitelj su nepresušan izvor inspiracije za obiteljski doručak, ručak i večeru.

 7. Vesela porodica says:

  Aleksandra,

  BEskrajno ti hvala na ovako divnom komentaru. Za takve mame se i trudim da prenesem nasa iskustva, jer vidim i osetim da vam to neizmerno znaci i meni to srce cini punim i moju misiju smislenom.

  Hvala puno puno, nastavljamo istim tempom i trudimo se jos vise i bolje <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.