Menstrualna čašica

Drage dame, šta vi koristite tokom menstrualnog cilklusa? Da li vam odgovara vaš saveznik tokom ženskih dana?

Pre nego što sam se susrela sa menstrualnom čašicom, često sam razmišljala o ekološkom sredstvu koje bih mogla da koristim tokom menstruacije.

fotografija je preuzeta sa: https://www.me-luna.eu

fotografija je preuzeta sa: https://www.me-luna.eu

Tokom zimovanja u Indiji 2013.godine  sam videla oglas na banderi za menstrualnu čašicu. Tad sam se prvi put susrela sa tim nazivom i uopšte idejom o čašici. Opis je zvučao sjajno: ekološka, dugotrajna (5-10 godina upotrebe), lako se održava, ne sadrži gelove, štetne materije, ne isušuje vaginalnu regiju, nema rizika od alergije, pogodna za korišćenje tokom fizičkih aktivnosti. Oduševila sam se idejom i u narednih godinu dana sam poručila svoju prvu čašicu preko drage drugarice, Renate Šobot, koja ju je već koristila i pomogla mi oko izbora, marke, veličine.

Moja prva čašica je poručena iz Nemačke, u pitanju je MeLuna čašica–u paketu su došle dve čašice, u dve veličine: L i M. Koristila sam čašicu veličine L oko godinu dana, potom sam ostala trudna po drugi put. Nakon porođaja sam ponovo probala L čašicu, ali me je žuljala, što mi je bilo neobično, te sam probala manju M čašicu i ispostavilo se da je odgovarajuća (ovo nije baš uobičajena pojava, najčešće je ženi nakon porođaja potrebna veća, a ne manja čašica). No, više o upotrebi kasnije. Ono što je mene dodatno oduševilo kod MeLuna čašice je činjenica da se ne testira na životinjama, što je verujem slučaj i sa drugim čašicama.

No da krenemo redom, ŠTA JE TO UOPŠTE MENSTRUALNA ČAŠICA i šta su njene prednosti?

Istorija

Prva menstrualna čašica nastala je 1937, izumela ju je američka glumica Leona Chalmers. Prva čašica je bila od lateks gume. Tokom 2. svetskog rata, došlo je do nestašice gume, te je proizvodnja zaustavljena. Nakon kratkog uspona Tasete čašice 50-tih godina, tek 1980. se pojavljuju nove čašice.

Danas, zahvaljujući  novim materijalima, čašice su dostupne i ženama sa alergijom na gumu, budući da se prave i od drugih materijala.

EKOLOGIJA I FINANSIJE

Menstualna čašica je ekološki, zdrav i bezbedan saveznik tokom menstruacije, ulošci i tamponi mogu izazvati iritaciju i gljivice, a menstrualna čašica nema neželjenih efekata, takođe štiti životnu sredinu jer traje godinama. Ono što je meni lično najviše smetalo kod uložaka, pored činjenice da su potrošni, da se desi da ostanem bez njih, a menstruacija je tu, da su nezgodni sa more i letovanje, je činjenica da sadrže razne dodatke i gelove koji zgrušavaju krv, kako ne bi curila sa uloška. Gelovi iz uložaka nisu prijatelji našeg tela i nije mi se dopadala ideja što ih koristim. Takođe, od plastificiranog dela uloška bi mi se koža uvek crvenela i bila iritirana, znojila sam se više u međunoznoj regiji, miris ustajale krvi sa uloška mi se takođe nije dopadao. Prešla sam na BIO uloške od pamuka, bez parfema, bez gelova, bez plastificiranih delova, ali su bili preskupi, jedno pakovanje je koštalo kao 4-5 pakovanja običnih uložaka. Finansijski neodrživo. Za razliku od navedenog, čašica se sama isplati za 6-8 meseci, uvek je spremna za upotrebu, ne možete ostati bez nje do sledeće menstruacije (istrošenost tokom perioda od 5 i više godina, nesrećni slučaj da je izgubite ili slučajno oštetite ne računam) nema prekomernog znojenja, nema štetnih materija, nema neprijatnih mirisa, jer krv ne dolazi u dodir sa vazduhom što rezultira neprijatnim mirisom.

Izvor i autorska prava fotografije pripadaju: https://menstrualnecasice.rs/

Izvor i autorska prava fotografije pripadaju: https://menstrualnecasice.rs/

Žene tokom svog života iskoriste do 11.000-14.000 tampona/uložaka. Ovo je veoma velika cifra, ogromna novčana sredstva, ali i velika količina smeća. Kada je čašica u pitanju, računjate na nekoliko komada, jer se jedna može koristiti 5-10 godina, što daje potpuno drugačiju dimenziju razmišljanja o jednokratnoj kupovini, i trošku od prosečno 2500din (cca. 20 evra) za 5-10 godina životnog veka čašice, dok je tokom istog perioda potroši i do 18.000-22.000din (cca 190 evra) na uloške ili tampone. Postoje i skuplje i jeftinije čašice, ovo je neki prosek cena, najpovoljnije su oko 15 evra, dok su najskuplje oko 40 evra. Mogu se pronaći i mnogo jeftinije čašice koje koštaju svega 2-3 evra, ali nisam sigurna koliko su bezbedne i kvalitetne.

Od kog materijala je čašica i kako se koristi?

Napravljena je od medicinskog silikona koji se koristi u medicinskoj industriji ili od TPE (termoplastičnog elastomera).

Izvor i autorska prava pripradaju: https://www.me-luna.eu

Izvor i autorska prava pripradaju: https://www.me-luna.eu

Čašice su različitih veličina i zapremina, prilagođene svim korisnicama: od devojaka i devojčica koje nisu imale seksualne odnose, do odraslih žena koje nisu rađale, ili su rađale jednom-dva puta-tri ili više puta. Rešavanjem testa, lako se otkriva kojoj grupi pripadamo. Zavisno od proizvođača, veličina čašice može biti izražena u brojevima 1 ili 2, slovima A ili B, kao i veličinama XS, S, M, L, XL.

Prečnik otvora na čašici je 40-50 mm, zavisno od veličine. Zapremina čašice je 14-48ml, zavisno od veličine i proizvođača.

KAKO SE KORISTI?

Pre prve upotrebe čašica se steriliše prokuvavanjem u ključaloj vodi.

Menstrualna čašica ima oblik zvona, sa produženim nastavkom na donjem delu. Ubacuje se u vaginu tokom menstrualnog krvarenja i ne dozvoljava curenje sadržaja iz nje. Posle odredjenog broja sati (zavisno od jačine menstruacije, to može biti 2-12h), čašica se uklanja, isprazni, očisti vodom i sapunom, te se ponovo umetne. Višekratnost je jedna od prednosti, ekonomična je, štedi vaša novčana sredstva. Pored toga,  zdravije je koristiti čašicu u odnosu na uobičajena sredstva higijene tokom menstrualnog ciklusa.

Dovoljno je 2-5 puta dnevno isprazniti čašicu, u zavisnosti od inteziteta menstruacije. U menstrualnoj čašici se krv sakuplja, za razliku od tampona i uložaka gde dolazi do upijanja krvi. S obzirom da je napravljena od medicinskog silikona, ne ostavlja vlakna unutar vagine tako da ne dolazi do sakupljanja bakterija, jer na njenoj glatkoj površini, bakterije ne mogu da opstanu. Čašica ne utiče na promenu vaginalne flore, ne isušuje je. Korišćenjem čašice, eliminisani su i neprijatni mirisi jer krv ne dolazi u kontakt sa vazduhom. Sa menstrualnom čašicom se možete baviti fizičkim aktivnostima i sportom, plivanjem, te uživati i na odmoru tokom ženskih dana. Spavanje sa čašicom je opuštenije, jer nema curenja, a vrlo je udobno, odnosno nemate osećaj stranog tela u vagini, naprotiv.

Fiziološke potrebe se neometano obavljaju, bez vađenja čašice.

Prilikom korišćenja menstrualne čašice ne dolazite u kontakt sa krvlju jer se sva krv zadržava u samoj čašici. Na vama je samo da izvadite čašicu i sadržaj prospete u wc šolju, isperete i vratite. Ako ste u nekom javnom toaletu gde nemate lavabo blizu vas, uvek sa sobom možete poneti flašicu vode i isti postupak uraditi iznad wc šolje ili unutrašnjost čašice osušiti toalet papirom.

Umetanje čašice i savijanje

Čašica je izrađena od mekanog materijala, te se lako savija. Da bi se umetnula unutar vagine, može se saviti u slovo C ili slovo S potom se u vagini otvori i napravi vakuum, te se smesti dublje kako ne bi smetala prilikom hodanja, slicno kao i sa tamponom. Neke žene sa kojima sam razgovarala na temu odgovarajućeg načina savijanja čašice, imaju problem da naprave vakuum, te im čašica procuri. Ovaj deo je stvar vežbe i načina savijanja koji vama odgovara. Lično, čašicu samo skupim tako da lako uđe unutra, i potom kada je otvor unutra, povučem je za produžetak da osetim da se otvorila, čim se otvori ona pravi vakuum, ali se ne otvara tako lako kad je savijena previše. Ja je iz tog razloga samo skupim, te ubacim do pola i odmah povučem ka napolje d se otvori. Tako otvorenu je potom gurnem do dubine koja mi je prijatna i osetim je kako se pomera po mišićima iznutra. Ovakav način nije nigde opisan kao preporučljiv, uglavnom se savetuje da se čašica umetne i potom otvori na mestu gde će i ostati. Probajte sve opcije, nađite metod koji vama najviše odgovara.

Video korak po korak, od početka do kraja menstracije: prva upotreba, umetanje, vađenje i pražnjenje čašice, čišćenje čašice kad ste van kuće, odlaganje čašice po završetku menstruacije.

Kada praznim čašicu?

Kod mene, povučena silom zemljine teže, kada se napuni čašica se sama lagano spušta ka izlazu iz vagine. Ne, ne može vam ispasti niti se prosuti po vešu, osetim je kako stoji na izlazu i u trenutku kad mi najviše smeta, njoj samo dno stoji na izlazu, a vakuum je sprečava da dalje izadje. Meni smeta već i do pola puna i tad je praznim. Ovo je u literuaturi navodi kao primer čašice koja je premekana ili premala (budući da ne bi trebalo da se spušta), ali meni ovaj deo ne smeta, pa nisam još imala potrebu da je menjam.

Ako prvi put koristite čašicu, menjajte je okvirno na isti broj sati kao što ste radili sa ulošcima ili tamponima. S vremenom ćete naučiti da procenite i ocenite kada je vreme za pražnjenje bez gledanja na sat. U proseku, čašica može da izdrži do 12h bez pražnjenja, što je obično dovoljno vremena da se vratite kući.

A šta na poslu/moru/putovanju?

Ako niste u prilici da čašicu iskuvate, možete je oprati toplom vodom i sapunom. Ako ste na poslu, nemate pristup vodi, najjednostavnije je čašicu isprazniti u wc, obrisati toalet papirom i vratiti nazad u vaginu (prethodno oprati ruke). U najvećem broju slučajeva, čašicu nećete ni prazniti na poslu, već tek po povrtaku kući, jer je sa čašicom život skroz drugačiji nego sa ulošcima.

Postoje i sredstva za dezinfekciju čašica, meni lično nepotrebna i opet imamo i momenat ekologije/finansija. Sapun i topla voda tokom korišćenja, a pre i posle menstruacije iskuvavanje u vodi sa sodom za beljenje čašice i skidanje boje, ili u vodi bez sode za samu dezinfekciju.

Sindrom toksičnog šoka (STŠ)

STŠ je retka bakterijska infekcija, veoma opasna, te ukoliko se ne leči na vreme, može da dovede do oštećenja kože i organa. Iako svako može da razvije STŠ, čak i muškarci i deca, oko 50 posto slučajeva se javlja kod žena za vreme menstruacije.

U najvećem broju slučajeva STŠ kod žena dolazi prilikom korišćenja tampona. Razlika tampona i menstrualne čašice, kako je iznad objašnjeno je u materijalu od kog su napravljeni. Tampon je od materijala namenjenog da upija tečnost, kao i prirodnu vlažnost vaginalne regije, čime može poremetiti vaginalnu floru, te pomoći razvoju bakterija zaslužnih za nastanak STŠ, dok su čašice od materijala koji nije namenjen da upija tečnost, te samim tim opasnosti od STŠ zbog korišćenja čašice nema, ili bar do danas nije zabeležen ni jedan poznat slučaj.

Kako izabrati veličinu?

MeLuna vodič

Lunnete

Yuuki

Organi cup

Kviz (gde dobijate kao rezultat i predlog proizvođača i veličine).

Facebook Comments

Jedan komentar na Menstrualna čašica

  1. Gordana says:

    Ja obozavam menstrualne casice i zao mi je sto kod nas nisu toliko zastupljene. Cak mi se i prijateljice sokiraju kad cuju da je koristim. A zdrave su i po mene i po planetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.