Literatura, ekološki i prirodni proizvodi za bezbrižno detinjstvo


Budući da naša okolina zna da smo izabrali nešto alternativniji stil života, često sam dobijala pitanja: Kakvu kozmetiku koristiš za bebu? A koje pelene? A šta radiš kad pobesni? A kako tvoje dete samo zaspi? Kako možes toliko da putuješ sa malim detetom? Stoga sam se potrudila da u tekstu koji sledi, dam odgovor na to kako uopšte odgajamo našeg bebca, šta su nam “Bukvari” i “Biblije”, odakle učimo. Ne kažem da je sve primenljivo na svaku porodicu, ali ovo je naša priča i nadam se da će vam biti korisna. Krenuću redom:

Kada smo planirali porodicu tražili smo najzdravija rešenja za novo malo biće koje će doći na ovaj svet. Pri tome ne mislim samo na ishranu, već na sve što je potrebno za odgajanje deteta: garderoba, kozmetika, igračke, pelene itd.

Ovaj dokument je neka vrsta malog dnevnika o svim proizvodima za koje smo čuli i koje koristimo, a kako budemo otkrivali nove, dopunjavaćemo spisak. Osećajte se slobodno da date svoj doprinos da zajedno napravimo jednu veliku bazu raznih potrepština za srećno, zdravo, jednostavno i Earth-friendly odrastanje.

Krenuću od samog početka, stigla je beba na ovaj svet:

Pelene:

Platnene:

 1. DAJ DAJ– pelene od bambusa
 2. Moderne pamučne pelene od flanela
 3. Pamučne pelene
 4. Coki loki – pamučne pelene
 5. Moderne platnene pelene
 6. Mama zna – sajt sa online prodavnicom svih mogucih platnenih pelena i nosiljki

Jednokratne:

 1. Bambo ekološke pelene (bez hlora, alergena, parfema, losiona, lateksa i antioksidansa. Nose nordijski znak za ekološki proizvod. Danska proizvodnja). U Srbiji i Hrvatskoj ih ima u Simbex prodavnicama. Pored toga u Srbiji ih ima u apotekama, Univerexport marketima, Rodi. U Hrvatskoj se takodje mogu kupiti u Baby centru Simbex trgovinama.
 2. Babylove ekološke pelene, dostupne u DM prodavnicama

Sa starijim sinom smo se opremili da koristimo moderne pamučne pelene, kupili punu opremu i onda je naš bebac rekao: ja volim da spavam na stomaku. Od 9. dana života. Sa pamučnim pelenama je spavao na svom nosu, i izgledao kao prevrnuta torta (noge u vis, a on na on na nosu zabijen u dušek kao strelica) i nije mogao da mrdne (inace je vrlo živahan i jak od prvog dana i ručicama se vukao s jednog kraja krevetića na drugi i vrteo glavu levo-desno (jedan od razloga zašto smo ga pustili da spava na stomaku). Tako da smo pored svih planova, na kraju koristili Bambo jednokratne pelene i veoma smo zadovoljni njima. Tako je bio u ravni sa krevetićem i mogao da se pomera i okreće glavu bez problema. I tako je ostalo do danas, i dalje spava na stomaku.)

Sa mlađim sinom smo koristili Bambo jednokratne prva 4 meseca i potom presli na Daj daj platnene oblikovane pelene od bambusa. Noću stavljamo jednokratnu Bambo, a danju platnene Daj daj od bambusa.

Nosiljke:

Marame za nošenje bebe se posebno preporučuju za održavanje bližine sa bebom, prema attachment parrenting (prirodnom roditeljstvu). Beba može da se stavi u maramu od prvog dana, budući da je jedan od načina nošenja bebe i u ležećem položaju, sličnom položaju fetusa. U zavisnosti od toga15590829_1144907048911925_3689360122174653282_o kako zavežete maramu, možete nositi bebu u različitim položajima. Jedino značajno prilikom izbora nosiljke je da je ona ergonomski ispravna.

 1. Kod nas se proizvodi Hug Bug marama – vrlo kratko smo je koristili sa oba deteta. Bilo im je u njoj toplo i donekle su bili u “ugnječeni” što im nije prijalo, jer su obojica jako volela da mrdaju ručice i nožice od prvog dana. Nisu bili oduševljeni fetus/žabica položajem)
 2. Pixiekid nosiljke: mei tai, sling, marame
 3. Postoje i tzv. afričke marame ili sling marame: probali smo ring sling sa mlađim, sviđalo mu se da bude u njoj maksimalno 10 minuta.
 4. Ergonomski ispravne nosiljke za napred ili za ledja (flexi tai) – nju smo koristili sa mladjim sinom

Marame mogu da se koriste od rodjenja, dok se druge nosiljke preporučuju tek kada beba samostalno drži glavicu. Preporuka je da se dete nosi uvek okrenuto ka sebi, zbog pritiska na kukove. Ergonomski ispravne nosiljke su veoma važne zbog bebinih kukova, posebno kod beba koje su pretežno ili često nošene u nosiljkama. Klasična kengur nosiljka sa uskom bazom među bebinim nogama nije zdrava za bebine kukove. Baza između bebinih nogu treba da je široka.

Knjige koje sam čitala i čitam kao biblije:

A) O vaspitanju bez kazne i nagrade i psohološkom i motornom razvoju beba i dece

 1. Pozitivna disciplina, prve tri godine – Nelsen, Irvin, Dafi
 2. Pozitivna disciplina za predškolce– Nelsen, Irvin, Dafi
 3. Pozitivna disciplina od A do Š– Nelsen, Lot, Glen
 4. Podižite svoju decu bez podizanja glasa – Sara Čejna Redklif
 5. Porodični bukvar – Milica Novković
 6. IQ deteta- briga roditelja (za predškolski uzrast)- NTC sistem učenja- Ranko Rajović
 7. Naučite dete da spava (od novorođenčeta do predškolca) – Nevenka Lovrinčević (hrvatsko izdanje možete kupiti ovde.)
 8. Travel with children– Lonely planet
Deo kućne biblioteke

Deo kućne biblioteke

Naslovi pod brojem 2. i 6. su još uvek daleko ispred našeg uzrasta, koristićemo ih kad za njih dodje vreme, ali su u skladu sa pristupom koji smo odabrali za vaspitanje (bez fizičkog kažnjavanja, bez kazne i nagrade, zdrav odnos zasnovan na ljubavi, medjusobnom poštovanju i jasnim pravilima za sve članove porodice).

Volite da putujete? Putovali ste puno dok beba nije stigla u vaš dom? Ako želite i dalje da putujete sa svojom manje ili više brojnom porodicom, toplo vam preporučujem naslov br. 8. Ova knjiga nam je bila od velike pomoći za put u Indiju sa šestomesečnom bebom i kasnije sa “toddlerom” (odlični saveti: od toga kako izabrati vrstu odmora za vašu porodicu, do kućne apoteke za put i igara koje možete igrati, šta raditi na aerodromu, šta u avionu. Kako biti pripremljen za sve situacije. Pokriva uzraste od novorodjenčeta do tinejdžera. Obradjeni su svi kontinenti i sve vrste prevoza.). I pored toga, ja se uvek dodatno raspitam kod prijatelja koji sa decom putuju, kao i po internetu. Informacija nikad dosta, a kako deca rastu, ni jedno letovanje ni zimovanje nije isto kao prošle godine 😉 .

Za roditelje sa starijom decom, toplo preopručujem trening roditeljskih veština ili individualna savetovanja u grupi za pozitivno vaspitanje. Više informacija na njihovom web portalu. Muž i ja smo pohađali više seminara pozitivne discipline, seminare o temperamentu deteta, a išli smo i na individualna savetovanja sa pedagogom pozitivne discipline Žanom Erdeljan. Mi smo roditelji jednog vrlo aktivnog dečaka izazovnog temperamenta i odgajanje njega je sasvim različito od odgajanja neizazovnog deteta. Nismo naučeni rodjeni, posebno ne u domenu roditeljstva, tako važnog apspekta života i uvek treba učiti. To je moj stav.

B) O ishrani dece sirovom hranom, vitaminima na koje treba obratiti pažnju kod dece i sirove hrane, o tzv. “produženom dojenju” (što je meni lično neprikladan izraz, jer dojenje nema rok trajanja. Moderna nauka koristi ovaj termin, pa sam ga radi lakšeg prepoznavanja tako nazvala i namerno stavila pod znakove navoda. Po meni je dojenje prirodan proces, koji se okončava kada dete više ne želi da sisa.). Elem, evo i knjiga:

 1. Evie’s kitchen- raising an ecstatic child– Shazzie
 2. Baby greens- A life food approach for children of all ages– Michaella Lynn and Michael Chrisemer
 3. Creating healthy children, through attachment parentning and raw food– dr Karen Ranzi
Deo kućne biblioteke

Deo kućne biblioteke

C) E-knjige sa receptima za bebe i decu– pogodne za presnu vegansku ishranu od prvog dana ili tranziciju dece sa klasične na vegansku ishranu ili jednostavno ubacivanje zdravih slatkiša, grickalica i drugih oblika hrane prijemčivih deci, a opet bez šećera i rafinisane industrijske hrane. Neke od ispod navedenih knjiga su nam jako koristile, neke smo samo usput pogledali, ali su nam u trenutku kupovine zvučale odlično, pa ću staviti na spisak sve koje imam, a vi možete sami proceniti koja bi vam bila od koristi:

 1. Raising healthy children in a natural way– The raw food family (Ka Sundance)
 2. Raising raw children, Ka Sundance i Katie Flint
 3. Monkey Mike’s raw food kitchen- an un-cook book for kids, Joanne Newell
 4. Raising raw vegan children- Jinjie Talifero
 5. Sun-sational baby food recipes, superfood for your baby or toddler, Melissa Gilbert
 6. Zdrava dječja prehrana, Urs Hochstrasser

D) Jedna knjiga koju nisam kupila, ali mi zvuči veoma interesantno govori o trudnoći na presnoj veganskoj i vegetarijanskoj hrani, takodje elektronska knjiga, pa ako je nekome interesantno može je poručiti:

E) Knjige o zdravlju dece:R.Mendelson

Kratak rezime knjige: “Bestseler Američkog pedijatra dr Roberta Mendelsona, prodat u preko 300.000 primeraka, u kome je detaljno opisan poguban uticaj savremene medicinske prakse na zdravlje deteta, i data uputstva kako da na prirodan i jednostavan način otklonite zdravstvene probleme kod dece.”

Biljna i ekološka kozmetika za bebe:

 1. Pavlovićeva krema pravljena u apoteci
 2. Štapići za uši Ebeline Nature, od organskog pamuka (iz DM-a)
 3. Weleda tuš gel- prirodna kozmetika (Zelena apoteka)
 4. Alverde tuš gel -prirodna kozmetika (iz DM-a)
 5. Logona tuš gel-prirodna kozmetika (Zelena apoteka)
 6. Earth friendly pena za kupanje od biljaka iz organskog uzgoja(to više koristimo mi veliki nego bebac :D)
 7. Urtekram šampon za kosu-  od biljaka iz organskog uzgoja (za veću decu, za bebe su tuš gelovi ok i za kosu)
 8. Ulja i kreme za telo nismo nikada koristili za bebu. Na moru smo ga posle sunčanja mazali nerafinisanim kokosovim uljem, a pre samog sunčanja prirodnu biljnu kremu koju pravi Zelena apoteka, Ns.
 9. Biljni sapuni (npr. Karenjina A, Freshka gora, Manna, Herbalia sapundžijska radnja. Za vise informacija o prirodnim preparatima na našem tržištu, kliknite ovde)
Kozmetika

Kozmetika

Kućna apoteka:

 1. MSM (Methylsulfonylmethane): savršen za probleme sa alergijama, za zarastanje rana
 2. Srebrna voda: za dezinfekciju posekotina, ispiranje nosa/ušiju/grla, pijenje kod prvih znakova prehlade (za sve uzraste)
 3. Bahove kapi (Rescue remedy): za stanja šoka, traume, straha (za sve
  Deo kućne apoteke

  Deo kućne apoteke

  uzraste). Malo pakovanje, daje se nekoliko kapi direktno na jezik. Zgodno za putovanja. Obavezno ih dajemo pred put ili let. Postoji više vrsta Bahovih kapi koje se mogu koristiti kod beba, za više informacija kliknite ovde.

 4. Rescue remedi krema može da se koristi kod crvene kože posle sunčanja, modrice, nagnječenja, otekline, ubode insekata, posekotine i manje opekotine.
 5. Srebrni melem: Može se primenjivati kod rana koje sporo zarastaju, opekotina, hemoroida, ranica na sluzokoži analnog i genitalnog predela, infekcija i zapaljenja kože i sluzokože.
 6. Aloe aktivator kapi: protiv grčeva kod beba, za skidanje temperature, kao kapi za nos ili usi (za sve uzraste)
 7. Fiziološki rastvor: ispiranje nosa (za sve uzraste.)
 8. Srebrosept, sprej za nos (sastav: nano koloidno srebro, etarska ulja: eukaliptus, pitoma nana, žalfija, timijan i redestilovana voda). Blagotvorno deluje u slučaju kijavice, “zapušenog nosa”, problema sa sinusima. Mogu ga koristiti i bebe i deca i odrasli.
 9. Srebrosept, sprej za grlo: kod veće dece može da se koristi kod problema sa grlom, aftama, zapaljenskih procesa desni, blagotvorno deluje kod sprečavanja karijesa, infekcija gornjih disajnih puteva. Sadrži nano koloidno srebro i etarska ulja.
 10. Dentokind (hopeopatske tablete koje pomažu kod tegoba izazvanih nicanjem zubića. Nas spašavaju. Ćilibar kod nas nije pomagao. Ima ih u svim bolje snabdevenim apotekama. Za više informacija o Natura mama proizvodima kliknite ovde)
 11. Imunokind (Natura mama homeopatske tablete za imunitet za uzrast 0-6 godina. Njih smo počeli da koristimo kad smo prestali da sisamo- sa18. meseci, pogodne za zimski period, pred duži put za očuvanje imuniteta i slično)
 12. Chlorella: kao dodatak ceđenim sokovima ili zelenom kašastom soku- savršen čuvar imuniteta (uz nju kombinujemo na smenu: spirulinu, pšeničnu travu i ječmenu travu)
 13. Šveden biter: kao inhalator ujutru u kombinaciji sa maslinovim uljem koje bućkate u ustima 5 min. Dva manja parčeta gaze se namoče šveden biterom i stave u nos, dok mućkate ulje. Ulje sakuplja bakterije iz usta, a šveden biter ubija bakterije u kanalima uho-grlo-nos. Posle 5 min ulje ispljunuti, biće penušavo i gotov belo. Svakodnevno ispiranje usta uljem je  mnogima izlečilo gingivitis i paradentozu.Ovo koristimo mi veliki, možete dati starijem detetu koje ume da promućka i ispljune, bez bojazni da će progutati ulje posle mućkanja (ulje pokupi bakterije/viruse i ne bi trebalo da se guta)
 14. “Todoxin 1” kaša: mešavina bagremovog meda, soka od cele biljke maslačka (koren i lišće) i soka od limuna
 15. Citrofit/ekstrakt semenki grejpa. (za decu od 1 godine starosti: koliko godina toliko kapi razblaženo u vodi. Sjajno za imunitet i prehlade)
 16. Ulje crnog kima (takodje koliko godina toliko kapi. Ne razblažuje se. Odlično za imunitet i alergije)
 17. Gavez krema (100% prirodna): za lečenje povreda, zapaljenja, bolesti zglobova, hematoma, dermatitisa, ekcema.
 18. Krema od belog luka za olakšavanje prehlade-gripe (100% prirodna): nanosi se na stopala kod prehlade i gripe. Pogodna i za malu decu. Pomaže i kod sinusnih infekcija, gljivičnih infekcija, svraba, osipa i sl.
 19. Krema od bokvice (100% prirodna) se koristi za manje rane, osipe, ubode insekata, ograbotina i sl. Pogodna za veoma osetljivu kožu. Može se koristiti kod male dece.
Preparati za imunitet i dodaci ishrani

Preparati za imunitet i dodaci ishrani

Prirodni lekići za kašalj

 1. Sirup od crnog luka: 1 srednju glavicu crnog luka iseći na kolutove i preliti sa 3 supene kašike meda. Ostaviti da prenoći i potom procediti. Može se davati svaka 2h po 1 kafena kašika. Olakšava iskašljavanje i razbijanje sekreta. Crni luk deluje antibakterijski (kao i beli) i ima eterična ulja koja su veoma korisna kod inhalacija. Pored toga, prepun je vitamina (Sadrzi vitamine C, B1, B2, E; razne minerale (gvozdje, kalcijum, kalijum, sumpor… )). Ernst Ginter je u svojoj knjizi “Život bez bolesti” napomenuo da je za imunitet najbolje svakodnevno u ishrani imati i svež crni i beli luk, zbog njihovog izuzetnog dejstva na umunitet. Sirup je divnog ukusa i deca ga rado piju.

  herbalia proizvodi

  KOZMETIKA I KUĆNA APOTEKA: Mamini čvrsti 100% prirodni šamponi za kosu. Gavez krema za lečenje povreda, zapaljenja, bolesti zglobova. Krema od belog luka za olakšavanje prehlade: nanosi se na stopala i kod sasvim male dece. Pomaže kod sinusnih infekcija, gljivičnih oboljenja, osipa i sl. Krema od bokvice se koristi za manje rane, osipe, ubode insekata i sl.

 2. Čaj od crnog luka: 3 crna luka srednje veličine se iseckaju i skuvaju u 1/2l vode. kuvati 10-ak minuta. Pijucka se tokom dana (2-3 gutljaja odjednom). Može se zasladiti.
 3. Čaj od ljuski od luka: nekome je ukus ovog čaja lepši od onog prethodnog, dejstvo je isto, prema mojim saznanjima. Potrebna vam je jedna šaka ljuski od luka, prokuva se 10-15 min u 1-2l vode. Procedi se i koristi na isti način kao i prethodni čaj.
 4. Inhalacije od seckanog belog ili crnog luka kod problema sa disajnim putevima (čula sam od prijateljica da ovaj recept preporučuje i naša pedijatrica za decu koja imaju česte probleme sa respiratornim organima). Nekoliko puta na dan se dete nagne nad posudu sa seckanim lukom da udahne isparenje.
 5. Inahalcije ravensara uljem i fiziološkim rastvorom: na 10 ml fiziološkog rastvora se doda 1-2 kapi ravensara ulja. Inhalira 3x dnevno , 1-2 minute. Ovo vazi za decu 1-3 godine.
 6. Umesto kapi za nos/uši mogu se stavljati kapi srebrne vode ili aloe aktivator u nos. Srebrna voda i aloja imaju antibakterijsko dejstvo. Još jednostavniji način je Srebrosept sprej za nos na bazi koloidnog srebra i etarskih ulja.
 7. Isečen crni ii crveni luk ostaviti na nekoliko mesta oko detetovog kreveta ili u sobi u kojoj boravi preko dana. Luk upija bakterije i viruse. Na ovaj način su se u prošlosti ljudi štitili od opakih bolesti. Kod nas je zaista puno pomoglo.
 8. Kod problema sa curenjem nosa, kašljem i slično, važno je sobu dodatno “ovlažiti”. Zimi je vlaga u vazduhu veoma niska, svega 15%, iako bi minimum trebao da bude barem 20%. Ovo otežava disanje i suši sluznicu, što otežava disanje i tegobe. Ja stavim oko 2l vrelog čaja na radijator (npr. nana i bosiljak) u koji ukapam eterično ulje koje pomaže otvaranje dijasnih puteva (koristia sam bor i sjajno je delovalo u kombinaciji s čajem od bosijka/majčine dušice koji se preporučuju za kašalj.).
 9. Difuzer: u difuzer staviti eterično ulje kajeputa (Oshadhie ili druga kvalitetna marka, vrlo je važno kako je ulje pravljeno, budući da ga dete i ostatak porodice udišu). Na prostoriju od 12 kvadrata ja stavim oko 4-5 kapi eteričnog ulja i ostavim da radi u kontinuitetu ceo dan/noć. Za sve prehlade, kao i kašalj, pomoći će i eterično ulje ravensare.
 10. Čaj od lovora protiv kašlja:  6 listova lovora izdrobiti u 2dl vode, ostaviti da ključa 10 min. Ostaviti poklopljeno još 10 min. Zasladiti medom, dodati limun ili sok ceđene narandže po ukusu. Davati detetu po gutljaj svakih 30min-1h, tako da u toku dana popije sve.

Na prvi znak prehlade dajem 4x dnevno po 5ml srebrne vode i ako vidim vodicu iz nosica, isto toliko puta dnevno spricem sipnem po 1/2ml u svaku nozdrvu. Problem se reši u roku od dana. Srećom, ove probleme (voda iz nosića) smo imali 2-3 puta do sad i jednom kašalj. Što babe kažu: “Pu-pu, neka tako i ostane”.

Preparat za jačanje imuniteta: (uzrast 12+ meseci):

Sastojci:

 • 6 čenova belog luka
 • 1 veći komad đumbira (10-15cm dužine)
 • sok od 1 limuna
 • 1 organski limun sa korom

Izrendati đumbir i beli luk i staviti u veću teglu (npr. 800ml). Iseckati ceo limun sa korom i dodati djumbiru i belom luku. Iscediti 1 limun i sokom preliti smesu. Potom dodati med da prekrije s+ceo sadržaj u tegli. Ostaviti na sobnoj temepraturi 7 dana i potom izblendati ili procediti (po ukusu) i preparat uzimati 1 dnevno za prevenciju, a 3x dnevno za akutna stanja prehlada.

Igračke:

Želimo da igračke koje kupujemo bebcu budu ekološke. Na žalost to za bebe nije zgodno, drvene igračke su tvrde, pa lako strada glava (no, čim malo porastu, drvene igračke su pravi izbor: postojane, ekološke, lepe, šarene, edukativne…). Evo nekih porizvodjača na našem tržištu:

 1. Pino toys
 2. Ekoto
 3. Kockica
 4. Made in Serbia
 5. Vladan Jevtić, ručna izrada igračaka
 6. Magic wood: Dečija igrališta i igračke
 7. Babywood: ekološke igračke od domaćeg proizvođača, krevetići, hranilice, dečiji nameštaj, biciklići

Vrtić ili ne? Pitanje je sad…

Mi smo odlučili, u skladu sa načinom vaspitanja koji primenjujemo, da najmanje do treće godine ne upisujemo bebca u vrtić. To je generalno i preporuka knjiga iz kojih učimo. Objašnjenje iza ove preporuke glasi, da se do treće godine razvija imuni i emotivni sistem deteta i da je veoma važno sa kim provodi vreme i da je poželjno da je u porodičnom okruženju u tom uzastu, ukoliko za to postoje mogućnosti. Mi smo imali veliku sreću da jedno od nas može da menja smenu na poslu, tako da bebca čuvamo na smenu. Na žalost, nemaju svi tu mogućnost i svako će uvek uraditi ono što smatra da je za njegovo dete najbolje.

Vrtići o kojima sam ikada razmišljala, kao dobrom mestu za našeg malog miša jesu Valdorf vrtići (za sada samo u Beogradu, nadamo se da će se uskoro proširiti) i ustanove Radosno detinjstvo koje primenjuju NTC sistem učenja.

 

 

Koristan materijal na temu vaspitanja (video zapisi emisija, gostovanja, tribina i predavanja koje nalazimo korisnim):

Pogledajte snimak emisije Kosmos, u kojoj su učestvovali autorka Porodičnog Bukvara, Milica Novković; jedan od pokretača NTC sistema učenja, Rajko Rajović; i Valdorf učitelj Siniša Ognjenović. Predavanje Ranka Rajovića: Kako rastu veliki ljudi.

Tribina tima pozitivne discipline odrzane u N.Sadu 06.02.2015. pod nazivom “Kako da vaspitavamo bez batina, kazni i nagrada? – pristup pozitivnog vaspitanja” 

Jedan primer iz knjige Porodicni Bukvar, Milice Novković i stvaralačko vaspitanje na delu (vaspitanje bez kazne i nagrade).. Jedna od korisnih knjiga na nasoj polici sa knjigama o dečijem vaspitanju.. Topla preporuka da pogledate video zapis predavanja Milice Novković.

 

Iskreno se nadam da vam je nas “mali dnevnik” pomogao u nastojanju da našoj deci pružimo najbolje od nas i prirode.

 

Facebook Comments

16 Komentara na Literatura, ekološki i prirodni proizvodi za bezbrižno detinjstvo

 1. Danijela says:

  Hvala puno na tekstu i nasa devojcica sada vec 1,5 ovako odrasta, i pored svega sto znam dala si mi par super saveta. Hvala jos jednom i srecni vam praznici.

  • Vesela porodica says:

   Hvala od srca Danijela. Jako mi je drago sto to cujem.
   Uvek ponesto naucimo, samo treba traziti. I ja sam danas naucila nekoliko novih stvari i uvrstila ih u tekst, zahvaljujuci komunikaciji sa divnim ljudima koji su citali ovaj post.
   Zelja nam je svakako da na ovaj nacin napravimo jednu malu kucnu bazu podataka za srecno detinjstvo, koja ce ovde biti dostupna svima koji su zainteresovani za slican vid vaspitanja.

 2. Davorka says:

  Hvala <3

  • Vesela porodica says:

   Hvala i vama sto ste prepoznali nas trud/rad kao vredan paznje. <3 🙂

 3. emi says:

  hvala na savetima, knjige cu tek citati ali mi vec po naslovima deluju ok. samo sam se najezila kad sam videla da koristite dm proizvode, i moram da vam napisem ovo, vecina njihovih proizvoda se kod nas slabo prodaje pa se vracaju iz prodavnica u njihov magacin sa isteklim rokom trajanja, gde im se prelepe deklaracije i sa novim rokom trajanja ( onako pokvreni) se vracaju u prodaju, sto mozda ni prodavci ne znaju. nazalost sam radila u tom magacinu i znam sta se radilo pre 5 godina, a s obzirom da je ekipa radnika ostala u istom sastavu verujem da se radi i danas. pogotovo njihova zdrava hrana, kupke, kreme, dodaci ishrani pa i shminka, manje-vise sve. zato vam savetujem da izbegavate dm, toga ima u mnogim prodavnicama, ali ovde sam bila svedok, pa cak i ucesnik. 🙁

  • Vesela porodica says:

   Draga Emi,

   Hvala vam puno na komplimentima i korisnim savetima.

   Pretpostavljam da se to generalno radi u svim velikim kucama, ja sam bila svedok u jednoj bio radnji da se tako radilo. To je ocito svuda praksa (pretpostavicu da pokvaren proizvod ima takav i miris, pa da se to prilikom otvaranja oseti.. Da ne kazem smrdi). moja je pretpostavka da su svi industrijski preparati (pa samim tim i blijni) generalno jedno prelazno resenje za sve osvescene ljude, koji teze ka suzivotu sa prirodom i da je neki krajnji cilj svima koriscenje domacih ili biljnih preparata od malih prozivodjaca, koji imaju kratak rok trajanja zbog odsustva konzervansa i hemije.

   Puno vas pozdravljamo i zahvaljujemo sto ste napisali vasa iskustva i saznanja, nalazim da su veoma poucna korisna i verujem da ce se i citaoci naseg bloga sloziti.

   Sve najbolje 🙂

 4. Jelena says:

  Pozdrav,
  Hvala puno na svim informacijama, vaše tabele i savjeti su mi pomogli puno (imam doma sad skoro 7-mjesečnu bebačicu koja je evo već skoro mjesec dana na dohrani voćnim kašicama! Zdrava i sretna beba 🙂 No voljela bih imati još neke literature). Zanima me gdje ste naručili knjige od Shazzie i Lynn jer ja sve gledam da uštedim na poštarini s obzirom da mi dođe skuplja nego same knjige? Također me zanima kad ste počeli uvoditi povrće, na koji način ste ga pripremali? Voće joj sad uglavnom dajem u obliku kašica (propasiranih kroz vervitin hurom sokovnik, stavim šite sito), ali kad ubacim mrkvu ili ciklu izaze sitni komadići uz sok. Da li vi blendate povrće ili pasirate…?

  Unaprijed zahvaljujem,

  Jelena

  • Vesela porodica says:

   Draga Jelena,

   Jako sam srecna sto cujem da vam nasa iskustva pomazu. To me veoma raduje.
   Mi smo se vec cule na facebook-u, ali evo odgovora za druge mame koje ova tema zanima.
   Knjige od Shazzie i Lynn sam narucila na e-bay, s tim sto se u to vreme nisu mogle dostavljati u Srbiju, pa su poslate na adresu prijateljice u Belgiji. Postarina nije puno iznosila, posto sam narucila sa Nemackog e-bay i paket je isao u susednu Belgiju.
   Knjigu od Karen Ranzi sam narucila direktno na svoju adresu i ona je stizala iz USA, ali postarina nije bila velika. Okvirno me je 5 knjiga koje sam odjednom narucila kostalo sa postarinom oko 60 eura.

   Sto se tice voca i povrca, u startu sam davala blendano rucnim blenderom. Za one koji imaju Champion sokovnik, moze na blank sito da se pravi kasica. Kada je dobio prve zube (8 meseci), davala sam mu kombinovano pasirano i rendano (npr.sargarepu, celer i ostalo korenasto povrce), da se navikne da zvace, ili grubo blendano (u tom periodu smo polako prestali sa potpuno pasiranim kasicama). Sa 11-12 meseci sam mu seckala komadice velicine zalogaja, tada je imao 4 zuba.

   Veliki pozdrav,
   Sanja

 5. […] Literatura, ekološki i prirodni proizvodi za bezbrižno detinjstvo […]

 6. Marina says:

  Super si i hvala ti za sve savjete. Puno ce mi pomoci u daljnjem životu.
  Nažalost knjige o roditeljstvu koje citaš u Hrvatskoj ih nemaju ali postoji mogucnost da se naruce iz Srbije samo sto je dostava skuplja nego sama knjiga.
  Nema veze dugo tražim dobru knjigu o roditeljstvu pa cu je i naruciti iz Srbije.
  Puno srece u daljnjem životu vam želim od srca!!

  • Vesela porodica says:

   Draga Marina,

   Hvala ti od srca na divnim recima. Drago mi je sto vam nase iskustvo pomaže.
   Dobila sam informaciju da knjigu o spavanju možete kupiti u Hrvatskoj (u Profil knjižarama), moguće je da i Pozitivne discipline ima negde. Ono što je izvesno je da će vas poručivanje iz Srbije izaći jefitnije, posebno ako kupujete više knjiga na jednom mestu (npr. kod izdavača, Leo komerc), jer su cene kod izdavača u startu niže za bezmalo 50% od cene iste knjige u npr. Crnoj Gori, gde ista knjiga kosta oko 15 eura (kod izdavača je 7.5 eura). Isto važi i za knjigu o spavanju: U CG košta 6.5 eura, u HRV 7 eura, a u Srbiji je oko 4 eura).. POštarinu ćete platiti za sve za sve knjige zajedno i cenim da će vas izaći isto ili jeftinije nego da ste kupili HRV izdanje… Uvoz, carina, različiti standardi u zemljama, marža knjižare i eto duple cene). Ja sam poručivala 5-6 knjiga sa e-baya, jer ih u SRB nema (ove koje su na engl.) i poštarina nije bila velika, a knjige su stigle iz Nemačke i USA.

   Nadam se da vas ohrabruje da kupite knjige i iskreno se nadam da će vam značiti koliko i nama.
   Srdačan pozdrav i hvala vam što podržavate i pratite naš rad.

   Sanja

 7. Bojana says:

  Dobar dan svima, ja sam nova na Vasem sajtu I beskrajno hvala, ovo je qpravo otkrice.
  Divni saveti, konacno da sa pravim ljudima mogu da razmenim iskustva I savete,
  Jer. Se danas svi cude kad kazem na primer da bih detetu davala kokosovu vodu 🙂
  Ja imam malu bebu Minju koja za neki dan puni sedam
  meseci I Mi koristimo Bambo pelene od pocetka I savrsene su, prezadovo5ljni smo. Koristimo
  Biljni sapun, beli slez za prehladu,i nosic I grlo, itd. Definitivno
  Sad krecemo sa kokosovom vodom I bademovim mlekom. Ma divno. Puno
  Vam hvala. Ovo je pravo otkrice. Presrecna sam. Literatura zvuci savrseno,
  Marija iM. I Ranko Rajovic .. Pa divno, verujem da je I sve ostalo izuzetno, rado cu krenuti
  U istrazivanje. Ovom prilikom sam htela samo da podelim svoje odusevljenje
  ali druzicemo se tek.

 8. Bojana says:

  Veliki pozdrav od Minje I njene mame 🙂

 9. Vesela porodica says:

  Draga Minja i Minjina mama Bojana,

  Veoma sam srecna sto smo se sreli u virtuelnom svetu i sto mozemo da razmenjujemo iskustva na ovaj nacin. Posebno me raduje sto vam nasa iskustva znace i sto ih nalazite korisnim.

  Puno vam hvala za sve komplimente i divne reci, puno mi znace.

  U kontaktu smo.

  Sanja i Vesela porodica

 10. Da li kod vas mogu da narucim Methylsulfonylmethan pakobanje od 1 kg

  • Vesela porodica says:

   Na zalost ne. Ne prodajemo ga. Mi ga kupujemo za licne potrebe uglavnom i to u inostranstvu jer je tamo najjeftiniji (oko 8 eura za 1kg). Kod nas ga mozete naci uglavnom po vrlo visokim cenama tipa 250g za 10-15 eura.. Ako putujete u inostranstvo ili imate ko tamo zivi i povremeno dolazi za Srbiju probajte da porucite da vam kupe ili probajte preko online sajtova za porucivanje:
   http://www.iherb.com ili http://www.buywholefoodsonline.uk (s tim da vam je postarina sa iherba najpovoljnija- ako ste iz Srbije ili Hrvatske, Crna Gora nema tu jeftinu opciju dostave na zalost.
   Zao mi je sto nisam bila od vece pomoci, nadam se da ce vam ove informacije znaciti. Mi porucujemo sa iherba kad nam trebaju manje kolicine robe i prilicno smo zadovoljni uslugom i robom.

   Srecno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.