VEŽBANJE JOGE U TRUDNOĆI

Objavljeno: 24/01/2012

Wendy Spies vežba aštanga jogu od 1987 godine. 2006. je bila trudna i rodila divnog zdravog dečaka. Ovo je njena priča:

 

* Kako i da li se tvoj način vežbanja joge menjao tokom prvog, drugog i trećeg trimestra?

Tokom prvog trimestra sam povremeno osećala kako mi srce ubrzano kuca, nekada toliko jako da mi se zavrti u glavi. U ovom period trudnoće se stvara višak krvi u organizmu, što žene različito doživljavaju. Zbog brojnih promena koje su se dešavale u mom telu, nekada mi je duboko disanje (“udjai disanje”) predstavljalo problem. Stoga sam  radila veći broj kraćih udaha. Oblik tela se takodje menjao tokom trimestara, ali sam naučila kako da prilagodim asane.

Dugo sam razmišljala da li da kažem instruktorima joge da sam trudna. Kada ste u drugom stanje mnogi ljudi imaju nekontrolisanu potrebu da vam dele savete, koji iako dati od srca, često budu potpuno pogrešni. Neki instruktori joge su me savetovali da uopšte ne vežbam, a literatura o jogi je prepuna kontradiktornih saveta o tome koje asane vežbati, a koje izbegavati u trudnoći. Dakle, nekada poželim da uopšte nisam ni razgovarala sa nekim instruktorima. Lino, je sa druge strane, bio pun podrške-on me je čak savetovao da radim stoj-most i izbačaj noge u vis iz mosta.

Odluku o tome da li ću vežbati ili ne donela sam nakon saveta jednog od instruktora da ne vežbam makar tokom prvog trimestra. Nakon 2 dana nevežbanja, shvatila sam da se to mom telu, koje je naviklo na redovno vežbanje, uopste ne dopada. Počele su jutarnje mučnine, koje ranije nisam imala i generalno sam se osećala veoma loše. Nakon posete doktoru, vratila sam se svom uobičajenom ritmu vežbanja i odmah sam se osećala bolje. Mučnine se nikada nisu vratile.

Najbolji  savet sam dobila od svog doktora i iz članka u kome Nancy Gilgoff govori o Aštanga jogi u trudnoći. Doktorka mi je rekla da je moj prioritet tokom trudnoće da treniram kao da se spremam za maraton od 40 km, jer porodjaj zahteva otprilike isto toliko kondicije, te je dobra fizička spremnost od najvećeg značaja. Najbolji savet je glasio da nastavim da radim sve što sam radila pre trudnoće, a što mi i dalje prija.

Vežbanje tokom drugog trimestra se nije značajnije razlikovalo od vežbanja tokom prvog trimestra, izuzev činjenice da mi je stomak bio veći i samim tim su neke asane postale teže za izvodjenje.  Asane koje uključuju uvrtanje  su postale teže, te sam ih prilagodjavala. Prilagodjavala sam čak i jednostavnije asane kao sto je trougao (Utthita Trikonasana ), tako što sam pravila veći raskoračni stav. Marichasana (uvrtanje iz sedećeg položaja) sam modifikovala tako što sam se uvrtala na suprotnu stranu, čime je suština vežbe očuvana.

Treći trimestar je potpuno druga priča. Padmasanu više nisam mogla da radim, što me je potpuno iznenadilo, budući da se u trudnoći otvaraju kukovi, ali očito u potpuno drugačijem smislu. Vinjase (prelazak iz jedne asane u drugu) su sada značile samo prost iskorak ili vraćanje noge, bez skoka. Ramena i ruke su mi ojačali, zbog dodatne težine sa kojom sam sada radila, ali su istovremeno postali zategnuti.  Ipak, naglasila bih da ono što jednoj osobi odgovara, ne mora odgovarati svakome.

*da li je beba reagovala na odredjene položaje u jogi? Ako jeste, na koje?

Uopšteno govoreći, bebac voli vežbanje. Posebno su mu se dopadale obrnute asane. Krajem drugog trimestra pokreti bebe su se jasno mogli videti dok sam radila Sirsasanu (stoj na glavi). Tokom trudnoće je uglavnom bio miran dok sam vežbala. Tek dve nedelje pre porodjaja je postao aktivniji.

* šta je bilo najteže u jogi za vreme trudnoće?

Najteže je bilo vežbati lagano i izlaziti iz asane ranije nego što je trebalo.

*šta misliš da li je joga uticala na porodjaj?

Apsolutno. Posebno mi je pomoglo to što sam umela da kontrolišem mišiće koji su neophodni za sam čin istiskivanja bebe (mula bandha naročito). Disanje i meditacija su mi takodje pomogli za vreme kontrakcija, da se oslobodim bola. Porodjaj je bio prilično brz, oko 9,5h.

* kada planiraš da nastaviš vežbanje? Kako će to izgledati?

Nastavila sam da vežbam posle 4 nedelje od porodjaja. Čekala sam da krvarenje u potpunosti prestane, iako mi je doktorka rekla da mogu da radim štagod želim sve dok se krvarenje zbog toga ne povećava. Ono što sam naučila je da uprkos svim savetima datim od srca, treba da se nasmejte, zahvalite  i uradite ono što vam instrinkt govori da je najbolje za vas.

*šta bi savetovala trudnim ženama koje vežbaju jogu?

Slušajte svoje telo, ono će vam najbolje reći. I ne plašite se da vežbate.

* * * * * * * * * * * *

I u našoj zemlji postoji nekoliko yoga centara koji imaju grupe za trudnice ili majke sa bebama. Jedina koju bih toplo preporučila je Shiva shakti studio, na čelu sa Mirjanom Gnjatić, koja je bila trudna u trenutku snimanja . Vežbe su posvećene otvaranju kukova i karlice, jačanju nogu i ledja, relaksaciji zglobova, ledja i celog tela. Za zdravu trudnoću i lagan porodjaj, toplo preporučujem vežbanje sa Mirjanom. Cd možete poručiti ovde ili vežbati uživo ukoliko ste iz Beograda, za više informacija, pogledajte web prezentaciju Yoga studia Shiva Shakti.

Uvek se konsultujte sa ginekologom koji vodi vašu trudnoću, pre vežbanja. Za zdravu i urednu trudnoću, vežbanje je veliki plus i pomoć za lakši porodjaj.

 

* * * * * * * * * * *

*Izabrani delovi teksta sa Ashtanga news (kliknite da pogledate fotografije kako Wendi vežba i da pročitate ceo članak)

Facebook Comments