Celer u obroku za bebu

Objavljeno: 07/06/2013

Kažu da je celer toliko zdrav, da bi ga trebalo jesti svaki dan.

Odličan je izvor C vitamina i vlakana, folne kiseline, vitamina B1, B1, B6 i kalijuma, kalcijuma, eteričih ulja itd.

Supstanca kumarin koja se nalazi u celeru sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Vitamini B kompleksa koji se nalaze u celeru podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.

Celer blagotvorno deluje na bubrege, stomak, creva, mišiće, krvne sudove i imuni sistem. Najveći učinak je ukoliko ga jedete u svežem obliku.

Evo 2 predloga za ukusan obrok sa celerom za vaše malisane:

Waldorf salata za bebe

Sastojci:

  • 2 manje slatke jabukeceler
  • 1/2 šargarepe
  • 1/2 banane (a može i bez nje, hihi)
  • šaka celerovih listića
  • kašičica suvog groždja (prethodno namočenog)
  • kašičica lanenog i čia semenja

Sve proraditi u blenderu.

 

Zelena supica

Sastojci:

  • 1 velika jabuka ili 2-3 manje (oljuštene)
  • 1 štap celera sa listićima
  • šaka peršunoog lišća
  • sok od 1/2 limuna (ako beba još ne jede limun izostavite ga)
  • šaka namočenog suvog groždja ili nekoliko urmi

Izblendati i poslužiti.

 

Facebook Comments





2 Komentara na Celer u obroku za bebu

  1. Doroty says:

    Draga Sanja,
    molim Vas recite mi jel bebama “zeleniš” u kašicama i napitcima ne smeta (u smislu da im teško pada) za njihov mali želudac i sitem za varenje, zbog te famozne oksalne kiseline, nesvarljive celuloze i sl? Znam da mnogim mojim poznanicima i u zreloj dobi npr. zeleni smoothy zna da stvara problem i osećaj težine?
    I još jedno pitanje:
    moja devojčica sada ima 9 meseci. Prestala je da sisa sa 6. Od tada smo uvodili čvrstu hranu i sada jede skoro sve. Kada sam u njenom 6-om mesecu pokušala da joj dajem kašice sa sirovim povrćem, imala je užasne bolove u stomačiću i tačno je znala da plače po nekoliko sati, sve dok se ta hrana ne bi svarila. Duša me je bolela, shvatila sam da nešto ne radim kako treba. Onda sam krenula da joj barim povrće i iz straha da nam se to ne ponovi, tako je do dan danas. Sirovo lisnato povrće dobija u sokićima, jedemo naravno skoro svo voće, koristimo čia seme, kinou, proso, heljdu, amarant, hlorelu, rogač, semenke, klice… Imam želju da to promenim u cilju pridržavanja principa – više od 50% raw, ali se plašim eventualne reakcije…
    U napred hvala,
    SRDAČAN POZZ!
    🙂

  2. Vesela porodica says:

    Draga Doroty,

    Nisu svi stomacici isti i uvek treba pratiti dete.
    Ako detetu nesto ne prija, pokusajte to da date kroz 2-3 nedelje ili mesec dana. AKo opet ne prija mozete probati kasnije… Digestivni trakt razlicito sazreva. Generalno se sirova hrana kod beba (u literaturi kojiu sam citala) preporucuje upravo zbog lake svarljivosti. Razlika beba i odraslih je velika, o tome se posebno moze procitati kod Viktorije Butenko u knjizi “Zeleno za zdravlje”, gde ona navodi da nas zeludac nakon decenija i decenija jedenja kuvane hrane (koja ne zahteva puno zeludacne kiseline za varenje jer je napola bezvredna-tj bez vitamina a durgim delom potpuno kasasta) nas organizam ima oslabljenu zeludacnu kiselinu, koja se prema njenim recima obnavlja hlorofilom iz zelenih kasastih sokova (green smoothie)… Duzina trajanja obnavljanja zaivisi od osobe i stanja samog organizma i zeluca, no prema njenim navodima kada se zeludacna kiselina obnovi, spremni smo za samo sirovu hranu, tj onda mozemo da je varimo. U periodu dok zeludacna kiselina nije dovoljno jaka i nije obnovljena, postoje razne reakcije na organizam koji je usporen nezivom hranom: bol u trbuhu, naduvavanja i slicno su samo neki od pokazatelja stanja orgnizma. Zato treba ici postepeno i ne siliti nista. Ako nesta ne prija, smanjiti ili izostaviti neko vreme.
    Kod beba digestivni trakt sazreva, zato se odredjene namirnice daju u odredjenom mesecu ili godini kada je sistem za varenje spreman. I tu ima odstupanja, koja podrazumevaju da nece svakoj bebi ista stvar prijati u isto vreme. To se posebno odnosi na one sa osetljivim stomakom ili one sa alergijama i osetljivoscu na odredjene namirnice. Drugi faktor je kombinovanje namirnica, generalno kod uvodjenja hrane pozeljno je praviti sto jednostavnije obroke, idealno monoobroke (od 1 namirnice), kada se uvede vise od 4-5 namirnica iz jedne grupe (voce ili povrce) namirnice se mogu kombinovati radi raznovrsnosti ishrane: idealno 2 namirnice, max 3. Oksalna kiselina je prisutna u spanacu, nemam informaciju da je ima u ostalom zelenisu, barem prema onome sto sam citala o njoj. Najvise je ima u neorganskom spanacu, koji se svakako ne preporucuje za bebe i decu jer upija suvise nitrita iz zemljista, pesticida i generalno spada u prljavo povrce. Organki spanac sadrzi mnogo manje nitrita i oksalne kiseline, jer je iz kontrolisanog uzgoja i cistog zemljista. Organski je prihvatljiv izbor i opet se ne preporucuje previse cesto. Samo povremeno. Oksalna kiselina se koncentrise u centralnoj zili, tako da u slucaju da kupite ili uzgajate organski spanac, idealno je koristiti bebi spanac (male listove), a ukoliko imate velike listove obavezno joj se odstranjuje centralna zila u kojoj je koncentrisan najveci deo oksalne kiseline. Ja tako radim i za smuti za nas odrasle, a za bebinu ishranu je to zaista bitno.

    Mi smo krenuli od persunovog lista, to nam je bio prvi zelenis sa 7.5 meseci (sa 6 meseci smo davali iskljucivo voce jer je ono najlakse svarljivo. To je bila preporuka iz knjiga o ishrani dece sirovom hranom koje smo konsultovali). Izbor je pao na persun jer je prebogat C vitaminom, kojim majcino mleko nije bogato. Buduci da beba ne sisa vise, to joj pretpostavljam odmaze u celoj prici, jer majcino mleko zasita stiti imuntiet bebe i ceo organizam, ukljucujuci i stomacic i imam utisak da pomaze i varenje. No to je moje laicko misljenje. Svakako ne sumnjam da biste dojili bebu da imate mogucnosti za to, tako da to nije ni predmet razgovora.

    Ostatak ishrane zvuci kvalitetno i dobro.
    Mozda bi bila dobra ideja da obratite paznju na kombinovanje hrane, pa kada budete ponovo probali zelene kasice da date za pocetak vecu kolicinu voca koje voli, a malu kolicinu zelenisa (max 1 kasika zelenisa na celu kasicu, kao kad uvodite novu hranu).. Pa ako joj ne smeta, postepeno povecavajte. I hlorela sa vocem je odlican zeleni obrok i odlicna zelena kasica. Takodje i spirulina, psenicna trava, jecmena trava i tako dalje. Ako joj ne prija, opet odlozite davanje, pa probajte kroz par nedelja ponovo. U tom uzrastu, nas mali momak je najvise voleo zelene kasice na flasicu kojoj je cucla prosecena da moze da curi lepo. (to je ujedno i jedna od retkih prilika u kojima je koristio flasicu).

    Srecno i nadam se da ce joj prijati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.