Kratak vodič za izbor blendera i dehidratora

Predstavljamo vam naše favorite za pripremu sirove hrane. Blender Vitamix i dehidrator Excalibur.

Nakon nekoliko spaljenih blendera, odlučili smo da investiramo u Vitamix. Mi smo prvi kupac Vitamix blendera iz predstavništva u Beogradu (jun 2011). To je ujedno i trenutak kada smo započeli sa predivnu saradnju sa predstavništvom Vitamixa za Balkan, koje se nalazi u Hrvatskoj, u Samoboru i predstavništvom u Beogradu.

Kako da odlučite da li je Vitamix investicija koja vam je potrebna? Razmislite o sledećem:

  1. Koliko često uključujete vas blender? (naš je uvek na radnoj površini, ne vadimo ga po potrebi. Koristimo ga najmanje jednom dnevno za pravljenje zelenog kašastog soka)
  2. Za šta koristite blender? Ako u blenderu pravite samo zelene kašaste sokove, možda vam i ne treba vitamix. No, prema našem iskustvu: tekstura i kvalitet kašastog soka (smoothie) iz Vitamixa i drugog blendera je neuporediva. U običnom blenderu od 600W su uvek ostajali delići kelja/raštana ili drugog zeleniša. Vitamix napravi fanstastično glatku kremu i oslobodi sve hranljive materije, prvenstveno hlorofil iz zeleniša. Mi koristimo Vitamix za sirove sladolede, sirove torte i kolace, namaze i paštete, supe, kremove, sireve, mleka, putere i slicno.
rolat1

Rolat pravljen u klasičnom blenderu jačine 600W

rolat

Rolat pravljen u Vitamixu (potpuno isti sastojci kao i za rolat na slici levo).

 

 

 

 

 

 

 

 

Da li blender koristite da pravite sirove poslastice: kolače, torte, supe, prelive? Dakako da ih možete praviti i u običnom blenderu. U Vitamixu ćete ih napraviti mnogo brže jer je motor daleko jači i dobićete onu fenomenalnu teksturu. Evo mog primera iste torte sa pravljene sa Vitamixom (slika desno) i sa kvalitetnim blenderom od 600W (slika levo):

Cheesecake od jagode radjen u klasičnom blenderu jačine 300W

cheesecake

Cheesecake od jagode rađen u Vitamixu: motor 2 konjske snage (potpuno isti sastojci kao i za cheesecake na slici levo).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako da izaberete pravi dehidrator za vas?

    1. Kao i kod blendera, moje pitanje je: Koliko mi često treba dehidrator? Da li ga koristim dnevno/nedeljno/mesečno/par puta godišnje?
    2. Za šta mi je potreban: za poneki sirovi keks, malo sušenja začina, presne palačinke i slične gurmanluke koje pravim par puta godišnje? Ili mi je potreban za čestu upotrebu, više vrsta presnih krekera nedeljno, za sušenje 10-20kg paradajza preko leta (za zimnicu), sušenje voća (npr. jagoda za zimu, za smutije ili kolače ili grickanje) itd. Veličina moje investicije bi se bazirala na potrebama koje imam.
    3. Jačina i protok toplote: horizontalan protok vazduha, kod dehidratora kao što je Excalibur omogućava jednaku toplotu za svaku fioku koja je u njemu. Kod klasičnih horizonzalnih dehidratora su donje police, bliže izvoru toplote uvek bolje isušene od gornjih (ovde je značajno povremeno menjati mesta policama, što kod horizontalog sušenja nema potrebe da se radi). Dugme za podešavanje toplote je od velikog značaja za sirovu kuhinju.
    4. Pristup policama/fiokama: kod Excalibura su sve police istovremeno dostupne, kao mini rerna sa puno tepsija. Kod klasičnog okruglog dehidratora je dostupna samo gornja polica, da biste pomerili ili pogledali donju, morate skinuti sve ostale sa nje.

Za više informacija o Vitamixu, kliknite ovde

vitamix sidebar

 

 

 

 

 

 

 

 

Za više informacija o Excaliburu, kliknite ovde.

excalibur

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments